Tekst objavljen: 08.03.2018 13:26        


Nenaplativi krediti u Srbiji su na kraju 2017., prema novim podacima, smanjeni na 9,7 odsto, kaže predsednik Izvršnog odbora Erste banke Srbija Slavko Carić.

"Dva puta pobeđeni u pokušaju da kupimo banku u Srbiji"

On je na Kopaonik biznis forumu rekao da su to još nezvanični podaci, koji će uskoro biti objavljeni.

Prema poslednim podacima Narodne banke Srbije, na kraju novembra 2017. godine udeo NPL kredita je iznosio 11,1 odsto.

Carić je rekao da su NPL u Srbiji dramatično smanjeni u odnosu na 2015. kada su iznosili 27 odsto.

"To je veliki pad i veliki uspeh srpskog bankarskog sektora, zahvaljujući Narodnoj banci Srbije i Ministarstvu finansija, koji su se zajedno potrudili da se oslobode tog tereta".

Direktor za investicije APS Holding SEE Viktor Levkanić, koji je jedan od najvećih kupaca NPL kredita u regionu, kaže da je Srbija prihvatila regionalni trend po pitanju tog tržišta i da se pokrenulo od 2016. godine. "Srpsko tržište je odigralo 2017. važnu ulogu u regionu. Ipak, mi smo dva puta pobeđeni u pokušaju da kupimo banku u Srbiji", rekao je on. Naveo je da u Srbiji ne može da se kupe NPL krediti "ako niste banka", ali da vidi da se u Srbiji ide ka tome da se napravi dobar regulatorni okvir i reši to pitanje.
Carić je naglasio da je cilj da se NPL krediti dovedu na evropski nivo od tri odsto.

On je rekao na panelu Nenaplativi krediti - ima li prostora za dalje smanjenje udela da je Erste banka imala 2015. oko 15,7 odsto NPL, dok je na kraju prošle godine, posle čišćenja tih kredita, taj udeo iznosio svega 2,7 odsto.

"Imali smo pomoć da prodajemo porftolije i rešili se velikog broja NPL koji su nas gušili", dodao je Carić.

Član Izvršnog odbora Komercijalne banke Dejan Tešić je rekao da su NPL krediti nešto što realno opterećuju investicioni ciklus, kao i da njihovo rešavanje dosta košta i angažuje ljudske i materijalne resurse.

Naveo je da je Komercijalna banka dosta radila na rešavanju NPL kredita u prethodne dve godine.

"Agresivno i beskompromisno se borimo protiv loših kredita, koji su u najvećoj meri nasleđeni iz prošlosti. Imali smo 2015. i 2016. negativan rezultat, ali je nakon toga 2017. bila jako uspešna. Imali smo preko 20 odsto NPL kredita, a na kraju prošle godine 13,8 odsto, a cilj je da ih svedemo na osam ili devet odsto do kraja 2018. godine", rekao je Tešić.

On je naglasio da je kod rešavanja NPL kredita najvažnija brzina reakcije i da zato tu oblast treba dodatno unaprediti.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić je rekao da su oni počeli od 2016. veoma uspešno da se bore sa NPL kreditima.

"Tu smo pokazali da možemo da pratimo trendove u bankarskom poslovanju. Sa restriktvnim poslovanjem ćemo se boriti da ne dobijemo nove NPL kredite. Uspeli smo odredjene NPL kredite da naplatimo. Ono što smo planirali da uradimo za dve godine završili smo za godinu i po dana".

Dodao je da trenutno imaju u ritejlu (stanovnoštvu) svega četiri odsto NPL kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
npl krediti nenaplativi krediti Kopaonik biznis forum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana