Tekst objavljen: 09.04.2018 16:00        


Na pitanje „čime se bavite“ 619 ljudi u Srbiji može da kaže „ja sam profesionalni upravnik zgrada“, pokazuju poslednji podaci Privredne komore Srbije. Kako bi neko stekao licencu profesionalnog upravnika mora da ima završenu najmanje četvorogodišnju srednju školu, prođe obuku u Privrednoj komori i položi ispit, a zatim se upiše u registar profesionalnih upravnika.

Dužnosti i obaveze profesionalnih „čuvara“ zgrada

Polaganje ispita od profesionalnih upravnika zahteva znanje iz četiri oblasti, a to su pravni okvir u vezi sa korišćenjem, upravljanjem i održavanjem zgrada, zatim administrativni i finansijski aspekti upravljanja, karakteristike zgrade, održavanje i bezbedonosne procedure, kao i komunikacija.

Pre upisa u registar obavezno je i da ima osiguranje od profesionalne odgovornosti. To je obezbeđenje u slučaju

Cena profesionalnog upravnika, po stanu, trenutno iznosi od 200 do 350 dinara. U nekim gradovima na jugu Srbije ta cena je i 80 dinara.
Svaki profesionalni upravnik je dužan da najmanje dva puta godišnje, skupštini stanara, podnese izveštaj o svom radu. Ukoliko sa nekom zgradom raskine ugovor poslednji izveštaj mora da podnese najkasnije 30 dana od dana prestanka upravljanja zgradom.
da svojim radom nanese štetu stambenoj zajednici za koju radi. Profesionalni upravnik pre svega odgovara firmi u kojoj je zaposlen, a PKS može da mu oduzme licencu ukoliko se donese pravosnažna odluka kojom se dokazuje da je načinio štetu stambenoj zajednici.

„Osvetljenje u ulazu i po hodnicima, higijena zgrade, protivpožarna zaštita i neki bezbedonosni aspekti su ono što rešavamo relativno brzo. Za sve ostale probleme koje zgrade imaju treba nam vremena. Iz mog iskustva najčešće nas zovu zgrade u koje se nije ulagalo i po 20 godina, koje imaju problem sa krovom, fasadom, liftom koji godinama ne radi, a neki stanari očekuju da ćemo to rešiti za mesec dana. To je prosto nemoguće“, objašnjava Stanimir Spasić, predsednik beogradskog odbora Udruženja profesionalnih upravnika Srbije.

On još i dodaje da profesionalni upravnici moraju da budu dostupni 24 časa dnevno, kao i da hitne intervencije rešavaju u najkraćem mogućem roku.

U Privrednoj komori Srbije kažu da su obaveze profesionalnih upravnika striktno definisane zakonom. U najkraćem, skoro sve njihove obaveze bi se mogle definisati kao „domaćinska briga o zgradi, njenom izgledu i finansijama“. Pa tako, profesionalni upravnici predlažu program održavanja zgrade i zemljišta koje se nalazi okolo. Njima se i prijavljuju kvarovi i drugi problemi kao sto su nepoštovanje kućnog reda, buka, neki iznenadni kvarovi, pucanja cevi, prokišnjavanja... Na osnovu prijava stanara, upravnici zgrada obaveštavaju nadležne koji su specijalizovani za rešavanje tih problema, a najkasnije u roku od 48 sati od trenutka prijave.

Najveća dilema vlasnika stanova u većini slučajeva je šta je na kraju bolje izabrati profesionalnog upravnika ili predsednika skupštine stanara odnosno komšiju koji će brinuti o zgradi. Pristalice profesionalnih upravnika kažu da oni imaju sličnu funkciju kao dosadašnji predsednici skupštine stanara samo sa naglašenom menadžerskom ulogom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5 komentara

  1. User image
    Milivoje 09.04.2018 18:37

    Partijski kadar koji se vise ne moze namiriti sendvicima pa hajde da ga narod izdrzava

  2. User image
    Ana 01.06.2018 9:09

    Na žalost mi se nalazimo u Srbiji. Samoizabrani upravnik naše zgrade u Čačku u Mostarskoj ulici je jedna nevaspitana osoba koja svaki susret sa stanarima proprati pretnjama o koje kakvim tužbama. Traži novac (keš) za tamo neka ulaganja a neće da izda priznanicu. Presreće stanare na parkingu i pravi scene, uglavnom ženama, verovatno smatrajući ih lakšim žrtvama. Svakome se obraća sa "moraš ovo da uradiš inače ću te tužiti". Za ulaganje od recimo 4.700 dinara na 26 stanova, traži 200 dinara po stanu, i sav taj novac uzima na ruke bez izdavanja potvrde, trebalo bi ih naučiti da bar koriste digitron ako već ne znaju da računaju (razlika verovatno nestaje u njihovim džepovima). Tako da u ovom slučaju ne dobija zgrada menadžera već "ovlašćenog" nasilnika. Pa zar nam nije dosta koje kakvih prevaranata iz okruženja? Da li moramo da trpimo nasilnike po zgradama? Do kada ćemo tolerisati odluke države koje nas ugrožavaju? Do kada ćemo saginjati glave i dozvoljavati da nas iskorišćavaju? Do kada Zemljo Srbijo? Do kada bre?

  3. User image
    SLOBODAN 18.03.2019 13:41

    poštovana Ana. Profesionalni Upravnici moraju da rade isključivo po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, koji je Veoma precizan. Ako je vaš "Kućni" takodje mora da poštuje Zakon u protivnom sankcije su VISOKE, samo Podnesite prijavu Komunalnom inspektoru. Naravno, uvek imate onih koji hoće da love u mutnom ali ovde je prostor Veoma sužen jer sve mora da bude Transparentno odnosno preko Tekućeg Rčuna SZ. i nema nikakvog Keša. za sve to je opet adresa Komunalna inspekcija ili Policija. Ubedjen sam da taj Vaš "Upravnik" nije Profesionalac. poz. Prof. Prinudni Upravnik.

  4. User image
    Snezana 11.09.2019 20:31

    Nazalost, sve je to lepo osmisljeno, ali u praksi ne funkcionise, sto zbog nas stanara, sto zbog upravnika koji su svoju ulogu shvatili kao nacin za dobru zaradu, a bez mnogo truda. Tako prihvataju veliki broj zgrada i na kraju ni u jednoj ne obavljaju posao valjano. U mojoj zgradi profesionalni upravnik radi vec 16 meseci i za to vreme ni jednom nije podneo izvestaj o svom radu, pa ja, kao vlasnik stana, nemam pojma koji subili prihodi a koji su rashodi za sve ovo vreme, kao i da li je pokrenuta prinudna naplata protiv onih koji uopste ne placaju odrzavanje. Sve u svemu, zakljucak je ovaj: transparentnost rada = nula, komunikacija sa stanarima i ljubaznost = nula, rad na utvrdjenim prioritetima (popravka krova)= nula. Kome se zaliti ?

  5. User image
    Dragan 25.02.2020 22:50

    Upravnik zgrada ,vesto smisljeno e pa da Vam objasnim kako oni funkcionisu. Imali smo do sada dve firme koje su obavljale pomenutu ulogu ,obe su nam dale otkaz cim smo pomenuli izvestaj o radu i kolicina novca na nasem racunu o kojoj nista ne znamo vec tri godine . Medjutim cim nam daju upravnici otkaz iz opstine se pojavljuje inspekcija i preti sa naznakom u koliko ne angazujemo novog TRUTA bicemo kaznjeni, mi kao revnosni gradjani angazujemo novog koji je u dosluhu sa opstinom jer nam se odmah pojavila nalepnica sa reklamom posle opomene i sta opet ista prica od posla nista samo racuni a ko sta radi niko ne moze ni da sazna. Ja Vas molim da mi date adresu na koju mogu da se obratim i trazim da se proveri rad tj. nerad upravnika i na koju moze da se napise prijava da dodje inspekcija i proveri rad coveka kome ste dali licencu da obmanjuje i laze stanare. Trazili smo sastanak i obracun za proslu godinu a sto je duzan da podnese stambenoj zajednici upravnik to izbegava i ocekujemo da ce nam i on dati otkaz jer mu ulazimo u sustinu dela . Moje pitanje DA LI POSTOJI KRIVICNA ODGOVORNOST ZA OVAKAV ODNOS ILI CE SE NA SLEDECIM IZBORIMA SVE VIDETI I POKAZATI.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
obaveze upravnika kamatica istraživanja upravnik zgrade skupština stanara održavanje zgrade stanari kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana