Tekst objavljen: 24.12.2013 13:45        


Generalni sekretar UBS Veroljub Dugalić navodi, komentarišući sudske sporove koje su građani dobili protiv banaka jer su jednostrane menjale ugovorne klauzule, da one imaju dva dela.

Dugalić: Treba li sada i banke da tuže 140.000 građana

- Prvi se odnosi na povećanje kamatnih stopa i mi to nikada nismo ni opravdavali. Banke su prihvatile preporuke NBS i građani koji su bili oštećeni imaju pravo na nadoknadu i to dobijaju. Nepotrebne su te tužbe - kaže Dugalić.

Kada je reč o drugom delu, kako kaže Dugalić, odrednica da će građani biti obeštećeni zbog kursnih razlika je nešto što je teško razumljivo.

- Niti banke utiču na kurs, niti su krive, i vraćati nešto što je uplaćeno na osnovu kursa je zastrašujuće - kaže Dugalić i ističe da oko 140.000 građana ne plaća kredite na vreme.

- U bankama su pare klijenata, i nije to baš tako jednostavno. Imate veliki broj onih koji uredno plaćaju svoje obaveze kao i u svim drugim situacijama. Da li bi banke trebalo da tuže svih 140.000 građana? - pita Dugalić.

Kako kaže, u svim situacijama kada građani ne mogu da plaćaju svoje obaveze, banke prave neki grejs period, ili reprogram ili neke olakšice te vrste.

Dugalić je rekao da je teško naći rešenja koja će predstavljati nešto više od toga i istakao da će 10 banaka ove godine imati gubitak. Poručio je da su priče o ogromnim zaradama u bankama netačne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

6 komentara

  1. User image
    Goran 24.12.2013 14:15

    Treba da banke tuže svih 140.000 građana, jer oni i svi koji su dužni su krivi što su dozvolili da NBS radi kako radi, vlada radi kako radi. Draže su nam tuđe banke od domaćih koje smo uništili, pa sad niko nije kriv što ovakvi drže slovo posle bitke, gde je ovaj *** kad su uvaljivali kredite pričajući bajke narodu i oni i političari.

  2. User image
    @goran 24.12.2013 15:37

    Treba da napustis komunizam u glavi jer si za svoja dugovanja / potpis na ugovoru sam odgovoran. Ovaj covek je jako realan, elokventan i strucan, strane Banke su donele konkurenciju i red, domace su bile podlozne politickom uticaju i zbog toga su i propale. Ukoliko smatras da je kredit skup, a trenutnojeste jednostavno ga nemoj uzimati. Proslo je vreme kada te je drzava branila od sebe samog i otpisivala sve sto nisi mogao da platis.

    Mada kad bolje razmislim i nije bas u potpunosti proslo, imate primer otpisa duga za porez i dugovanja za struju tako da...ipak si u pravu, ukoliko u Srbiji budes dovoljno bahat i glasan mozda ti i uspe da ne vratis! Pozdrav svima

  3. User image
    Stojan 24.12.2013 15:45

    Pa čovek je generalni sekretar banaka, neka priča sa generalnim sekretarom građana...

  4. User image
    Milanko Lazović 24.12.2013 17:23

    Poštovani *** stranih banaka Dugalicu obaveštavam Vas da je:
    -NBS smanjila referentnu kamatnu stopu,
    -banke placaju kamatu na orocenu stednju oko 2,5 max 3% godišnje,
    -prosle godine banke su plaćale oročenu štednju i do 5% godišnje.
    -banke ne plaćaju depozit po viđenju ni građanima niti firmama.
    Na osnovu prethodnog jasno je da su izvori pojeftinili, a ako se zna da strane banke vrlo perfidno smanjuju i broj radnika a i cenu rada "grickaju" svake godine, radno vreme iza zatvorenih vrata povećavaju, onda im je i taj trošak znatno smanjen.
    Dugaliću nemoj zbog mrvica koje ti strane banke bacaju da podaništavaš domaće banke koje su nažalost umesto da su kao domaće banke pod kišobranom zaštite države, Ti i tebi slični *** vrlo transparentno forsirate strane banke koje odnose državne subvencije u vidu profita u matične banke. Dugaliću ako je u ovakvom bankarskom sektoru tebi ugodno a ono nemoj čestitim intelektualcima da praviš žulj na mozgu, svi mi znamo da smo dužnički robovi i kao država i kao pojedinci a da si ti jedan od pomagača stranim ekonomskim "ubicama.

  5. User image
    jagodinac 25.12.2013 6:52

    Domaće banke su uništili političari i mešetari jer su iskoristili poznantstva sa ljidima koji rade u tim bankama i uzimali kredite bez obezbeđenja, a naravno ih nisu vraćali. Takve stvari u stranim bankama ne mogu da se dese i videćeš Gorane da će sve domaće banke da se ili ugase ili ih kupi neka strana banka.
    A Dugalić je u pravu, svaki put kada klijent zakasni i jedan dan sa uplatom, prekršio je ugovor i banka može da koristi pravne metode za naplatu kredita i da ih tuži.

  6. User image
    Зоран 25.12.2013 8:27

    Није дозвољено коментарисати судске одлуке, нарочито ако су неправноснажне !!!

    Осим тога, Ја сам за 5 година враћања кредита отплатио половину износа који сам добио, нека другу половину отплатим за наредних 5 година, то је укупно 10, а уговор о кредиту је закључен на 30 година, што би рекли 20 година банка има чисту зараду.
    Ја сам лаик и нестручан за банкарске послове, али нека ми неко, молим Вас одговори, да ли је ово нормално?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dugalić UBS Udruženje banaka Srbije banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke krediti otplata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana