Tekst objavljen: 13.11.2013 15:00        


Kreditna aktivnost banaka i dalje ima trend stagnacije, kažu u Udruženju banaka Srbije  a Veroljub Dugalić, generalni sekretar UBS, naglašava da je "kada je reč o stanovništvu, jedini rast zabeležen kod gotovinskih kredita dok se kod potrošačkih i poljoprivrednih beleži pad".

Dugalić: Rastu samo keš krediti, sve ostalo stagnira

Pad je zabeležen i kod građana i kod privrede, tako da je sada ukupna zaduženost 2.228 milijardi dinara, dok je ukupna zaduženost građana Srbije po bankarskim kreditima bila na kraju oktobra 611,47 milijardi dinara.

Prema rečima Dugalića, u tom mesecu gotovinski krediti neznatno su povećani, stambeni u ostali na istom nivou, dok je kod potrošačkih, poljoprivrednih i kredita za refinanasiranje zabeležen pad.

On je naveo da je dobar pokazatelj što docnja u otplati bankarskih kredita stagnira, tako da je kod preduzeća ona sada 15,2 odsto, a kod stanovništva 4,9 odsto.

Portfelj tih kompanija u Srbiji stabilan, rekla je generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije Teodora Milenković, a broj lizing ugovora kod građana u konstantnom padu, jer u taj broj ulaze ugovori zaključeni 2008. godine, kada je portfelj lizing kompanija bio višestruko veći nego sada.

Imajući u vidu, dodala je, da se uglavnom radi o petogodišnjim ugovorima i da će oni biti završeni do kraja ove godine, očekuje se da će se od 2014. godine pokazatelji o broju lizing ugovora stabilizovati i popraviti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija zaduživanje klijenti banke klijent banke Udruženje banaka Srbije UBS banke krediti gotovinski krediti keš krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana