Tekst objavljen: 15.08.2014 14:25        


Prikupljanje podataka o klijentima banaka u Srbiji nema za cilj kontrolu naših građana, već uvid u podatke o rezidentima SAD za koje njihova vlada želi da proveri da li su platili porez matičnoj državi, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić.

Dugalić: Bankari i SAD nemaju za cilj kontrolu građana

Dugalić je, povodom informacije u medijima o kontroli računa građana od strane SAD, rekao da od 1. jula rezidenti SAD u Srbiji i naši građani klijenti domaćih banaka popunjavaju dva upitnika koja ostaju u arhivi banaka.

Generalni sekretar UBS je podsetio da su SAD pre nekoliko godina pokrenule program FATCA kako bi proverili račune građana u inostranstvu sa ciljem da im se naplati porez na sredstva koja su izneli iz SAD u drugu državu, a to se odnosi i na kompanije. - Zbog toga je SAD potpisala sa više od 40 zemalja, među kojima su sve države EU - rekao je Dugalić.
Generalni sekretar UBS je poručio građanima Srbije da neće imati nikakve štetne posledice od popunjavanja upitnika u bankama, ali ni posledice ako ih ne popune.

Banke u Srbiji imaju obavezu da od 1. jula prikupljaju te podatke, rekao je Dugalić i dodao da postoji mogućnost reciprociteta kada potpišemo ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD, pa će i Srbija moći da zatraži podatke o našim građanima koji imaju bankarske račune u SAD.

Ako Srbija ne potpiše taj ugovor sa SAD, onda će, kako je ocenio, biti "crna tačka" u Evropi, i to bi bila loša poruka za američke investitore. Prema njegovim rečima, bilateralni sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i SAD mogao da bude potpisan do kraja godine.

Dugalić je takođe naveo da je povodom informacija u medijima o prikupljanju tih podataka u bankama imao razgovor sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem.

U Srbiji ima oko 6,7 miliona računa i zbog toga je bilo potrebno na taj način da se prikupljaju podaci, objasnio je Dugalić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    Srbin bre! 15.08.2014 15:57

    U Srbiji je na snazi zakon o zaštiti i i tajnosti podataka, ko ga ne poštuje mora da snosi sankcije. Kome ne odgovara ne treba da ima poslovne aktivnosti u Srbiji.

  2. User image
    ljuba 15.08.2014 22:29

    PA ZAŠTO ONDA NE BUDE SAMO JEDNO PITANJE DA LI STE REZIDENT U usa ILI NE A NE FORMULAR OD 25 REDA U KOJEM MORAM DA DAM I SVOJ SOCIJALNI usa BROJ , PREKO KOGA SE NAJČEŠČE VRŠI KRAĐA IDENTITETA.

    uOSTALOM ONI IMAJU BAZU PODATAKA SVOJIH REZIDENATA , PA ŠTO BI IM MI ĐABE POMAGALI DA JE DOPUNE.
    ZBOG NJIH PAR HILJADA GNJAVITI 5 MILIONA SRBA.
    A šTA AKO I RUMUNIJA I JPŠ 60 ZEMALJA ZATRAŽE OD NAS ISTO. Treba li svako ko hoče da otvori račun u Srbiji tada da popunjava 60 X 25 redova. Sramota Borimo se za jednostavnost administracije a uzelo mi je 15 minuta samo za podsecanje imena ljudi koje sam svojevremeno ovlaščivao u USA bankama.

  3. User image
    ljuba 15.08.2014 22:37

    A zašto mi je juče službenik banke prilikom otvaranja računa tutnuo najpe taj upitnik i rekao da moram najpre njega da popunim. Preostalo mi je bilo samo da slažem podatke jer Srbin ne voli prisilu. Nisu znali ni po kom zakonskom osnovu mi to tutkaju.. Nije bilo ko hoče , već Moraš da bi kod nas otvorio račun. Naravmno moj prigovor je već kod Švabića i Narodne Banke.Zašto bih ja naprezao mozak u kojoj ulici u USA sam živeo da bih u Srpskoj banci otvorio račun.

  4. User image
    ljuba 20.08.2014 14:43

    Pišem iz jednog malog mesta , gde postoje samo nekoliko pekara ( jedna državna , jedna povratnika i nekoliko meštanske).
    Poznato je da ovo ministarstvo tj. vlada uređuje cene i udeo Narodnog hleba , jer je to namirnica jako značajna.
    Međutim u poslednje vreme meštani negoduju jer kad god treba da kupe hleb , moraju najpre da popune upitnik kod prodavca.i to

    Koliko članova domačinstva broji kuća.
    Koliko ima čeljadi.
    Koliko ima gostiju na ručku tog dana , iz iste mesne zajednice.
    Koliko gostiju na ručku tog dana ima iz drugih država i kojih ( molim navesti i adrese).
    Da li oni pretežno jedu beli ili crni hleb.
    Da li uskoro planiniraju ponovo da dođu ( U kom broju i kad ).
    Da li pojedu sav svoj deo ili nekog ovlaste da pojede deo njihovog dela.
    Koliki je procenat tog dela od njihovog dela.

    Ovo sve pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošču. Sa sadržinuom Ove izjave , tj. upitnika dozvoljavam da upoznate Poresku policiju , Društvo za negovanje tradicije Crnog hleba , Agenciju za pračenje cena , agenciju za promet hleba , kao i sve nadležne institucije u zemljama iz kojih vam dolaze u goste i jedu naš hleb. Naravno i treća lica ako to potrebe nalažu.
    Svaku promenu adrese dužni ste da prijavite u roku od 30 dana a promenu državljanstva u roku od 3 dana.
    Hleb se izdaje na sledeći način. Najpre se uzme novac od kupca , pa se izda vekna težine ustanovljene politikom R Srbije. Ukoliko se ustanovi da vaš gost toga dana iz recimo Amerike prošle godine nije dao dvadesetak svom psu i desetak crkvi ( kako nalažu društvo za zaštitu životinja i verski običaji ) mi če mo to ispraviti na vašem računu u ime vašeg gosta i dobičete samo 70 posto u celosti plačene vekne.
    Nema pravo na prigovor jer je to još neratifikovani sporazum između Velikog Brata i naše radnje.

    Pošto i druge pekare u našem mestu posluju po sličnom principu obratili smo se Predsedniku Mesne Zajednice i bivšem političkom komesaru za pomoć.Odgovorili su nam da se strpimo jer deca svih pekara u mestu rade seminarske radove na istu temu , ali na razlicitim fakultetima "Zašto promet crnog hleba opada u Makedoniji u jeku turističke sezone".
    Slegli smo samo ramenima jer bez nauke nema napredka u našem mestu a i da ne ostanemo crna rupa u Evropi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
UBS Udruženje banaka Srbije veroljub dugalić otvaranje tekućeg računa otvaranje računa zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana