Tekst objavljen: 24.06.2015 16:15        


Prema podacima Narodne banke Srbije, 15 zdravstvenih ustanova ukupno duguje oko 433,1 miliona dinara Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) i mesečno se uvećava za oko 100 miliona dinara, rečeno na današnjoj sednici grupacije veledrogerija, održanoj u Privrednoj komori Srbije.

Dug zdravstvenih ustanova RFZO - 433,1 miliona dinara

Dom zdravlja u Leskovcu ima najviši dug sa 167,5 miliona dinara, a pored njega, u blokadi se nalaze i Zdravstveni centar Knjaževac, Dom zdravlja Ćuprija, Zdravstveni centar Užice, Kliničko bolnički centar Priština, Dom zdravlja Smederevska Palanka...

Predsednik grupacije veledgorerija Privredne komore Srbije Miomir Nikolić je istakao da se među blokiranim zdravstvenim ustanovama nalazi se i beogradski Dom zdravlja Stari grad sa oko devet miliona dinara.
Kako je naglasio svako novo sklapanje ugovora sa tim zdravstvenim ustanovama stvorilo bi još veće obaveze koje one nisu u stanju da izmire i svaka nova isporuka tim ustanovama predstavlja udar na finansijsku likvidnost i stabilnost poslovanja veledrogerija isporučioca.

"Ukoliko mi snadbevamo te ustanove lekovima, mi uvećavamo dug i sutra možemo biti odgovorni jer smo u predstečajnom postupku isporučivali i uvećavali dug i biti krivi zbog toga", rekao je Nikolić.
On je dodao da se dug zdravstvenih ustanova svakog meseca uvećava 100 miliona dinara.

Nikolić je je upozorio da u momentu kada taj dug dostigne pet milijardi dinara, sa predstavnicima države će morati da se vode razgovori o njegovom rešavanju i eventualnom reprogramu dugovanja.
On je podsetio da je 2013. godine potpisan reprogram duga od pet milijardi dinara i taj program se završava u decembru ove godine i tada je prihvaćena otplata bez kamata.

"Gubitak veledrogerija je ogroman, mi radimo sa malim maržama. Naša tolerancija je ogromna, ali pitanje je dokle će je biti. Mi ne želimo da pretimo, samo hoćemo da kažemo da se otvori diskusija, da o autoritetima razgovaramo i da budemo svi odgovorni šta mi to radimo", rekao je Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dug zdravstvo zdravstvene ustanove

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana