Tekst objavljen: 11.03.2017 15:48        


Predsednik Kompanije "Energotehnika - Južna Bačka" Dragoljub Zbiljić rekao je da će dualni sistem obrazovanja značajno doprineti privrednom razvoju Srbije i da je ideja koju je pokrenula Vlada Republike Srbije o uvođenju takvog sistema obrazovanja odlično rešenje koje će sigurno značajno uticati na smanjenje nezaposlenosti. 

Dualno obrazovanje će doprineti privrednom razvoj

Zbiljić je rekao Tanjugu da takvu ocenu daje na osnovu iskustva koje u sprovođenju dualnog obrazovanja ima kompanija na čijem je čelu, koja je 2015. godine u saradnji sa Srednjom elektrotehničkom školom "Mihajlo Pupin" ušla u projekat dualnog obrazovanja i koja će krajem ove školske godine "proizvesti" prvu generaciju radnika koji su srednju školu završili po tom sistemu.

"Po visini ostvarenog godišnjeg prometa, po broju inženjera, montera i zaposlenih i po kapitalu zauzimamo drugo mesto u Srbiji iza Kompanije "Energoprojekt" iz Beograda. Poznati smo po tome što nastupamo i na međunarodnom tržištu i što smo pobedili na velikom broju međunarodnih tendera, a sve je to rezultat dugogodišnjeg ulaganja u ljude i kadrove", rekao je Zbiljić.

Prema njegovim rečima, stipendira se dosta srednjoškolaca, postoji i veliki broj budućih inženjera koji su njihovi stipendisti.

"Bilo i za očekivati da među prvima uđemo u projekat dualnog obrazovanja", rekao je Zbiljić.
Sa druge strane, po njegovim rečima, Elektrotehnička škola "Mihajlo Pupin" je najbolja srednja škola elektro struke u Srbiji, pa je, kako je kazao, i logično da je došlo do saradnje dva uspešna subjekta, koja je rezultovala time da nastavu na srpskom i nemačkom jeziku ove godine završava odeljenje koje broji 18 učenika.

To odeljenje je među učenicima pomenute škole prozvano "odeljenje južna Bačka", a kakao je istakao Zbiljić, učenicima tog odeljenja je praktično zagarantovano radno mesto, ukoliko polože sve interne testove koji se u toj kompaniji, nezavisno od rezultata koje postižu u školi, organizuju na svaka tri meseca i to tokom cele druge i treće godine školovanja.

"Polaganjem tih testova, odnosno zadataka, učenici, koji su inače naši stipendisti opravdavaju sredstva koja ulažemo u njih, a zagarantovano im je radno mesto ili ovde u Srbiji, ili u našoj kompaniji u Nemačkoj. Imaju slobodu izbora i zbog toga se i sprovodi nastava i na srpskom i na nemačkom jeziku", pojasnio je Zbiljić.

Kompanija "Energotehnika - Južna Bačka", u cilju stvaranja što kvalitetnijeg kadra, izgradila je u Novom Sadu edukativni centar koji se sastoji od čitavodg niza učionica, radnih kabineta i proizvodne hale koji su indentični proizvodnoj hali i edukativnom centru koji se nalazi u mestu Fula kod Frankfurta u Nemačkoj, što onima koji se odluče za rad u Nemačkoj značajno pomaže u snalaženju, posebno u prvim danima rada.

Neki od učenika pomenute škole već na jesen ove godine biće radnici "Elektrotehnike - Južna Bačka", što će dodatno doprineti daljem podmlađivanju kadra u toj Komapniji koja je od 2013. godine, od kada je Zbiljić došao na njeno čelo, prvo kao direktor, a onda i predsednik, prosek starosti zaposlenih sa 56 smanjila na 43 godine.

Direktor Srednje elektrotehnicke škole "Mihajlo Pupin", Milan Vukobrat rekao je Tanjugu da je ta škola najveća elektrotehnička škola u celom regionu i da trenutno ima 70 odeljenja elektro struke.

"Od samog početka uvođenja ovog vida obrazovanja aktivno smo se uključili jer smo imali jaku potrebu privrede u Novom Sadu, posebno od strane "Elektrotehnike - Južna Bačka" koja nas je od početka podržala, pa sve do tog nivoa da smo sve učenike prebacili kod njih na praktičnu nastavu", rekao je Vukobrat.

On je kazao da je ovo treća godina koliko traje saradnja između elektrotehničke škole i pomenute kompanije, istakavši da će ove godine svoje školovanje završiti prva generacija električara koja je nastavu pohađala po modelu dualnog obrazovanja i koja će naći svoje mesto u privredi.

Vukobrat je istakao da svih pet dana u radnoj nedelji učenici idu na praktičnu nastavu, s tim što dva dana u sedmici na praksu idu učenici druge godine, a tri dana učenici završne treće godine.

"Obzirom da su deca direktno uključena u sam proces proizvodnje i da uz majstore, bukvalno kao šegrti izučavaju ovaj zanat, ja se nadam da će njihova pozitivna iskustva poslužiti i drugim školama da se ovakav model obrazovanja uključi i kod njih, a što se nas tiče mi smo zadovoljni uslugom koju su deca dobila u kompaniji "Elektrotehnika - Južna Bačka" i onim što su naučila i imala priliku da vide", kazao je Vukobrat.

"Osim Srednje elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin", kompanija na čijem je čelu Dragoljub Zbiljić sarađuje i sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju.

On je kazao da je "Energotehnika - Južna Bačka" dobitnik niza međunarodnih priznanja, od kojih je posebno istakao ono dobijeno od Svetske banke na projektu ispumpavanja vode iz basena Kolubara nakon katastrofalnih polava 2014. godine.

"Važno je da se zna da mi nismo kompanija koja samo radi na srpskom tržištu, već smo jako prisutni na evropskom tržištu i na najbolji način reprezentujemo i sebe i svoju državu. Mi smo najveći kupci proizvoda "Novkabela" iz Novog Sada i Fabrike kablova Jagodina, jer nismo pristalice uvoza i ponosimo se time da koristimo srpske proizvode i na taj način dokazujemo da srpska privreda ima znanja da se odupre konkurenciji iz inostranstva", zaključio je Zbiljić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija dualno obrazovanje Elektrotehnika - Južna Bačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana