Tekst objavljen: 12.05.2019 14:00        


Srbija više nema vlasništvo u „Jubmes banci”, pošto je na berzi prodala akcije kompaniji „Alta pau grupi”

Država prodala svoj udeo u Jubmes banci

Srbija je prodala danas na Beogradskoj berzi svoj udeo u Jubmes banci od 28,51 odsto kapitala „Alta Pay” grupi za 592,59 miliona dinara, odnosno za 5,0 miliona evra po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

„Republika Srbija od danas zvanično nema udeo u „Jubmes banci”, pošto je na Beogradskoj berzi realizovana blok transakcija, kojom je vlasništvo nad akcijama Republike u toj banci, prešlo na kupca”, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Na tender za prodaju „Jubmes banke” Beograd, kako se navodi, stigle su dve ponude, od kojih je jedna, koju je dostavila „Alta Pay Grop d.o.o.”, ispunila sve uslove.

Iz Ministarstva preciziraju da je ponuda podrazumevala ponuđenu cenu od 7.207 dinara po jednoj akciji za 82.225 komada običnih akcija (paket od 28,51 odsto kapitala), što ukupno iznosi 592.595.575 dinara, ili 5.023.754,71 evro po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja ponuda.

Akcijski kapital banke ponuđen na prodaju sastoji se od običnih akcija u vlasništvu Republike Srbije i akcija banaka u stečaju u kojima je Agencija za osiguranje depozita stečajni upravnik.

Ministarstvo finansija je u dnevnom listu „Politika” objavilo Poziv za podnošenje Pisma o zainteresovanosti sa obavezujućom ponudom 10. decembra 2018. godine.

Rok za dostavu pisama o zainteresovanosti sa obavezujućom ponudom, istekao je 9. aprila 2019. godine, posle čega su otvorene dve prispele koverte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ukupna aktiva Jubmes banke je oko 120 miliona evra, a njeno učešće u aktivi ukupnog bankarskog sektora Republike Srbije, prema podacima Narodne banke Srbije iznosi 0,42 odsto.

Inače, Banka ima dve filijale.

Povodom transakcije koja je danas obavljena na Beogradskoj berzi, direktor berze Siniša Krneta u pisanoj izjavi za Tanjug kaže da vrednost današnje transakcije sama po sebi, vraća svetlo javnosti ka Beogradskoj berzi.

„Danas realizovana vrednost prometa akcijama u velikoj meri podseća na vremena kada su ovakve vrednosti prometa bile uobičajene”, ističe Krneta, prenosi Tanjug.

Beogradska berza, dodaje, raspolaže procedurama i tehnologijom kojom je danas obezbeđena realizacija niza transkacija na najefikasniji način, u potpunosti u skladu sa, kroz naloge za trgovanje, izraženim namerama investitora i prodavaca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodaja Beogradska berza Jubmes banka alta pay group prodata jubmes banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana