Tekst objavljen: 03.06.2019 11:27        


Tačno 500 miliona evra u Nemanjinoj 11 slovi za cenu po kojoj država vrednuje 100 odsto kapitala „Komercijalne banke“, saznaje Blic.

Država izračunala i evo koliko traži za Komercijalnu banku

Ministarstvo finansija objavilo je u petak javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju ove banke u kojoj je država najveći pojedinačni akcionar.

S obzirom na to da se na prodaju nudi najviše 83,2 odsto kapitala, ova banka bi u tom slučaju mogla da bude prodata za oko 415 miliona evra. To je oko 15 miliona evra više od trenutne tržišne cene ove banke na Beogradskoj berzi.

Izvor Blica kaže da je pola milijarde evra za celu banku, „dobra cena, ukoliko se u obzir uzmu sve okolnosti od uticaja“.

„U tom slučaju pokazatelj P/B odnosno odnos tržišne cene akcije i njene knjigovodstvene vrednosti bio bi 0,85 što govori o dobroj ceni u današnjim okolnostima“, kaže sagovornik Blica i dodaje da bi od velikog uticaja na konačnu prodajnu cenu mogli da budu pregovori između države i kupca.

Nakon što je država objavila javni poziv, detalji daljeg postupka prodaje „Komercijalne banke“ biće određeni odgovarajućom tenderskom dokumentacijom.

Zainteresovani kupci imaju rok da se izjasne do 21. juna 2019. godine do kada moraju da dostave izjave o zainteresovanosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Bankau Srbiji ima 202 filijale i ekspoziture sa ukupno 2.770 zaposlenih, a posluje i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Država je vlasnik 41,7 odsto akcija u Komercijalnoj banci,EBRD24,4 odsto, a Fond Svetske banke 10,1 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena prodaja komercijane banke prodaja Komercijalna banka 500 miliona evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana