Tekst objavljen: 10.05.2020 17:00        


Vlada Srbije je donela odluku da iz tekuće budžetske rezerve izdvoji 211,77 miliona dinara za pomoć samostalnim umetnicima u cilju ublažavanja posledica pandemije COVID-19, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku

Država izdvojila sredstva za pomoć samostalnim umetnicima

Prema evidenciji koju je Ministarstvu kulture i informisanja dostavio Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja, ukupan broj samostalnih umetnika je 2.373. Računica pokazuje da bi onda svi oni trebalo da dobiju minimalac od 30.000 dinara za maj, jun i jul mesec.

Podsećamo, prethodno je više istaknutih glumaca, kompozitora i umetnika pokrenulo je pre nekoliko dana peticiju da se pomoć u vidu tri minimalne zarade isplati i samostalnim i nezaposlenim umetnicima i radnicima u kulturi. Peticiju je potpisalo više od 5000 ljudi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Tražimo da država hitno izdvoji novac, naš novac za rešavanje elementarnog egzistencijalnog opstanka umetnika i radnika u kulturi. Pre uvođenja vanrednog stanja, 11. marta, prvo su zatvorena pozorišta. U našoj zemlji poslednje su zatvorene kockarnice. Ima u tom redosledu postupaka zatvaranja i neke simbolike. Odluka Vlade je jedno veliko kockanje sa smislom, ali kockanje i sa sudbinom kulturnog identiteta naše zemlje", navodi se u peticiji koju potpisuju i Nataša Ninković, Vesna Čipčić i Svetlana Bojković.

Takođe, kultura je jedina delatnost kojoj su subvencije u ovoj godini, prema rebalansu budžeta, smanjene za 20 odsto.

2 komentara

  1. User image
    Dušan 29.05.2020 10:06

    Kad se očekuje isplata?

  2. User image
    Gradjanin turista 09.06.2020 13:00

    Jos uvek nista od isplate, iako je Odluka doneta pre mesec dana.
    Kada pocinje isplata minimalaca za samostalne umetnike?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kultura samostalni umetnici pomoć samostalnim umetnicima Vlada Srbije korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana