Tekst objavljen: 03.02.2019 12:57        


„U Zakonu o budžetu Republike Srbije, za 2019. godinu, planirana su sredstva za dugoročno stambeno kreditiranje građana u iznosu od 1.000.000.000 dinara“, rekli su za Kamaticu u Ministarstvu finansija. Prema sadašnjem kursu od 118,5 dinara, za stambene kredite država je izdvojila nešto manje od osam ipo miliona evra.

Država izdvojila milijardu rsd za subvencionisane kredite

Kako su nedavno rekli u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita prosečan iznos stambenog kredita je najveći u Beogradu, 47.900 eura, zatim u Vojvodini 31.100 eura, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 28.200 eura, dok je najniži u Jugoistočnoj Srbiji 27.400 eura.

Banke koje imaju subvencionisane stambene kredite

„Programi dugoročnog stambenog kreditiranja su bili usvajani za svaku godinu posebno i svake godine, banke su u skladu sa svojim planovima i uslovima konkretnog programa odlučivale o učešću u tom programu“, objašnjavaju u Ministarstvu finansija. Oni još i dodaju da u programu za dugoročno stambeno kreditiranje profesionalnih vojnih lica za 2018. godinu, a to je jedini program za subvencionisane stambene kredite koji su poslednjih godina (od 2014. godine) subvencionišu iz budžeta, učestovalo je pet banaka. To su Societe Generale banka, Banka Poštanska Štedionica, Eurobanka, Intesa i Komercijalna banka.

U poslednje dve godine, dodaju u NKOSK-u, prosečna vrednost kredita koje osiguravaju je sve veća. Zahtev za osigurani stambeni kredit osiguran kod NKOSK podnosi se direktno nekoj od banaka koje su zaključile ugovor sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita.

Korisnik kredita celu proceduru završava na šalteru banke, a banka kao klijent NKOSK, podnosi zahtev za osiguranje sa svom pratećom dokumentacijom korporaciji.

Osiguranje kod NKOSK je obavezno za sve korisnike subvencionisanog stambenog kredita.

Da bi se konkurisalo za stambeni kredit osiguran kod NKOSK-a neophodno je da klijenti banke imaju zaključen ugovor sa poslodavce na neodređeno vreme, kao i da su najmanje tri meseca u radnom odnosu kod trenutnog poslodavca.

Sam proces obrade zahteva za osiguranje kredita u Nacionalnoj korporaciji traje do pet radnih dana, ali pod uslovom da je banka dostavila kompletnu dokumentaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada se govori o kreditima sa subvencijom, procedura osiguranja podrazumeva saradnju nekoliko institucija, kao što su Ministarstvo odbrane i Pravobranilaštvo, nadležni registar nepokretnosti, poslovna banka i Nacionalna korporacija, i u takvim okolnostima podrazumeva nešto dužu proceduru. Ako se posmatra ceo proces, od podnošenja zahteva za kredit u banci do isplate, procedura traje tri nedelje ukoliko je reč o komercijalnim stambenim kreditima, odnosno, četiri nedelje ako je reč o kreditima sa subvencijom. Vrlo često se dešava da proces odobrenja kredita traje i duže i to zbog nekompletne dokumentacije i u slučajevima gde je predmet hipoteke neuknjižena nepokretnost. U tom slučaju za konačno odobrenje potrebno je pribaviti rešenje o upisu hipoteke, na koje se u zavisnosti od konkretnog nadležnog registra može takođe čekati nekoliko nedelja.

Za osiguranje kredita naplaćuju se trošak obrade zahteva koji iznosi 30 evra, u dinarskoj protivvrednosti, kao i premija osiguranja, u procentualnom iznosu u odnosu na visinu kredita i vrednost nekretnine koja se zalaže.

5 komentara

  1. User image
    Milos 18.02.2019 15:11

    Pozdrav,

    Da li svi mogu da konkurisu za ovakvu vrstu kredita i koji su uslovi za dobijanje kredita?

  2. User image
    Sonja 22.02.2019 21:20

    Da li su u ovo ukljuceni i subvencionisani krediti za mlade bracne parove? I kako i gde je moguce konkurisati?
    Hvala na odgovoru

  3. User image
    Sedlarević Goran 08.04.2019 23:14

    Gde mogu da podnesem zahtev za ovu vrstu kredita. Pošto u Poštanskoj štedionici su kažu nešto načuli, ali pojma nemaju.
    Da li su to komercijalni subvencionisani krediti za bilo koga sa platom manjom od 150000?
    Hvala

  4. User image
    Jasmina Restak 17.04.2019 13:11

    Postovani,

    gde i kako mogu da konkurisem za subvencionisani kredit? Hvala unapred.

  5. User image
    Aleksandar 02.05.2019 8:58

    Interesuje me da li država i dalje daje subvencije za mlade bracne parove ,koji su uslovi i u kojim bankama?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni krediti ministarstvo finansija osiguranje kod NKOSK subvencionisani stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana