Tekst objavljen: 15.04.2015 14:45        


Srpsko građevinarstvo spalo je na niske grane sa udelom u BDP-u manjim od četiri odsto, a država u prethodnih godinu dana radila je na tome da podigne taj udeo, izjavila je danas potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović i poručila je da je građevinarstvo pokretačka snaga Srbije i država će stati uz svoje kompanije.

Država će stati uz svoje građevinske kompanije

Pored Zakona o planiranju i izgradnji i formiranja "crnih" i "belih" lista najvažnije za građevinare je da imaju što više posla, poručila je Mihajlović otvarajućui 41. Međunarodni sajam gradjevinarstva (SEEBBE), na kojem učestvuju izlagači iz 25 zemalja.

Mihajlović, koja je i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture, poručila je da je građvinarstvo pokretačka snaga Srbije i da će država stati uz svoje kompanije, tako što će razgovarati sa bankama i insistirati da pomognu građevinskim firmama da se udružuju kako bi udružene mogle na tenderu konkurišu kao glavni izvođači radova, a ne kao "podizvođači podizvođača".

"Već smo obećali da ćemo razgovarati sa bankama, a za sedam do 10 dana očekujemo da ćemo se sastati sa našim najboljim i najistaknutijim građevinskim firmama, kako bi videli kao možemo najbolje da im pomognemo", rekla je Mihajlović.

Potpredsednica vlade je navela da naše firme nemaju problem kada je reč izvođenju građevinskih poduhvata, ali je problem da na tenderu dobiju posao kao glavni izvođači radova.

Mihajlović je takođe rekla da je cilj vlade da se radi na projektima koji trenutno pstoje, ali su posebno aktuelni i novi projekti poput modernizacije pruge Beograd - Budimpešta, obilaznica oko Beograda i izgradnja nedostajućih osam kilometara saobraćajnica na Koridoru 10 i Beograd na vodi.

Otpravnik poslova Ambasade Španije u Beogradu Huan Ignacio rekao je da na Sajmu učestvuju i privrednici iz Španije i izrazio očekivanje da je današnji dan početak dugoročne i plodne saradnje dve zemlje u oblasti građevinarstva.

Španski diplomata rekao da je generalni sponzor Sajma građenvinarstva španska kompanija Ekspalum i istakao da su španskle firme u Srbiji i inače prisutne kao izvođači u infrastrukturnuim projektima, a najviše u oblasti građevinarstva.

"Španija i Srbija imaju dobre odnose na svim poljima, a trgovinska razmena je u stalnom usponu", rekao je Ignacio, dodajući da je Srbija za Špaiju važan partner na Balkanu.

Srpske i španske građevinske firme mogle bi zajednički da nastupaju na trećim tržištima, a naročito u Latinskoj Americi, gde su španske firme veoma prisutne, rekao je Ignacio.
Kompanija Ekspalum je članica multinacionalne kompanije Bolanos Lopezes, evropskog lidera u proizvodnji komponenti za prozorske roletne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sajam građevinarstva građevinarstvo građevinske dozvole tender

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana