Tekst objavljen: 19.04.2019 9:50        


Medicinski radnici u Srbiji smeju da prime od pacijenta nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 2.726 dinara, a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu od 54.521 dinara, sledi iz odredbi novog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Doktora možete da častite, ali najviše sa 462 evra?

U nedavno usvojenom zakonu navodi se da se ne smatra korupcijom i sukobom intresa "iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu i čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5%, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji”.

Prosečna neto zarada bez poreza i doprinosa (neto) za januar 2019. iznosila je 54. 521 dinara (462 evra).

Međutim, u zakonu nije predviđeno na koji vremenski period se odnosi ukupna vrednost poklona koje pacijent poklanja medinskim radnicima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zakon je definisao da zdravstveni radnik i član organa u zdravstvenoj ustanovi, kao i članovi njihovih užih porodica, ne smeju tražiti, niti primiti novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice ili fizička i pravna lica koja se opravdano mogu smatrati interesno povezanim, a koji mogu uticati na nepristrasnost ili profesionalno obavljanje dužnosti, odnosno koji se mogu smatrati nagradom u vezi sa vršenjem dužnosti i obavljanjem zdravstvene delatnosti.

Prethodno navedene odredbe o vrednosti dozvoljenog poklona smatraju se izuzetkom.

1 komentar

  1. User image
    Savka 20.04.2019 10:20

    Ja sa platom minimalca i jedva krpim kraj sa krajem treba da castim lekara? Dajte lekarima visoku platu kao i poslanicima u skupstini da sirotinja ne mora da se ponizava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o zdravstvenoj zaštiti zdravstvo lekari Novi zakon korupcija pokloni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana