Tekst objavljen: 28.10.2015 10:13        


Dokapitalizacija četiri najveće grčke banke mora biti završena do kraja 2015. godine, kao što je predviđeno sporazumom o najnovijem paketu pomoći dodeljenom Atini, izjavio je evropski komesar zadužen za evro Valdis Dombrovskis. 

Dokapitalizacija grčkih banaka do kraja 2015.

"Svi se slažemo da je proces dokapitalizacije banaka važno završiti do kraja ove godine", rekao je Dombrovskis posle sastanka sa guvernerom centralne banke Grčke, Janisom Sturnarasom, prenosi Frans pres.

Evropski komesar je, takođe, naglasio da će dokapitalizacija banaka zavisiti od evaluacije primene rigoroznih mera koje su zahtevali kreditori, kao i od rezultata stres testova koje će uskoro objaviti Evropska centralna banka (ECB).

Očekuje se da će se nacrt zakona o povećanju osnovnog kapitala banaka ove nedelje naći pred grčkim parlamentarcima, utvrđujući pravila u vezi dokapitalizacije, treće po redu od izbijanja grčke dužničke krize 2010. godine.

Dokapitalizacija je predviđena novim paketom pomoći Grčkoj, vrednim 86 milijardi evra, koji je zvanična Atina u julu dogovorila sa partnerima iz evrozone i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Četiri banke koje bi trebalo da bude dokapitalizovane su Nacionalna banka Grčke, Piraeus, Alpha i Eurobank, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčka ekonomija ecb grčke banke dokapitalizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana