Tekst objavljen: 20.12.2013 13:00        


Bitkoin, virtuelna valuta čija je popularnost u celom svetu drastično skočila u poslednje vreme, koristi se i u Srbiji. Za sada je primaju dve ustanove, koje su, kako se čini, uspele da prebrode sve administrativne prepreke, pošto je korišćenje stranih valuta u Srbiji zabranjeno, a jedino sredstvo plaćanja je dinar.

Dok se NBS i poreznici još čude, Srbi plaćaju bitkoinom

Uz to, u državnim institucijama u Srbiji prosto ne znaju ni šta je bitkoin niti kakav mu je pravni status, pa se tako ne zna ni da li iko krši zakon kada vrši promet koristeći ovu valutu.

Budući da je u Srbiji jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja dinar, E-gimnazija je pribegla zaobilaznom načinu za primanje bitkoina. Tako će svako ko bude želeo da plati virtuelnim novcem, bitkoine iz svog elektronskog novčanika prebaciti u novčanik E-gimnazije. Škola će zatim konvertovati dobijeni novac u evre ili dolare na nekoj od vodećih svetskih berzi bitkoina Bitstamp ili MtGox na internetu i odatle će ih prebaciti na svoj račun u banci u Srbiji. Novac će onda prebaciti u dinare i uplatiti kao školarinu za učenika koji je platio bitkoinima. - Druga mogućnost je da tom učeniku jednostavno odobrimo stipendiju - kaže Jovanović, naglašavajući da škola ovim ne krši nijednu zakonsku odredbu.
Nebojša Jovanović, osnivač E-gimnazije, koja je nedavno omogućila plaćanje školarine bitkoinima, kaže da još niko nije platio na ovaj način, ali da su imali dosta poziva roditelja i budućih učenika, zainteresovanih da isprobaju ovaj sistem plaćanja.

- Naš cilj je bio da informatički potkovanim učenicima i njihovim roditeljima omogućimo plaćanje na ovaj zanimljiv način. Međutim, većina ljudi koji imaju bitkoine, sada ne želi da ih proda, jer čekaju rast vrednosti - kaže Jovanović.

E-gimnazija je odlučila da cena za narednu školsku godinu bude četiri bitkoina, što je otprilike 2.000 evra, gledano po jučerašnjem kursu. Jovanović tvrdi da će cena ostati četiri bitkoina, bez obzira na kretanje kursa te valute.

Budući da se o bitkoinu vrlo malo zna u Srbiji, uprkos tome što ta valuta postoji već godinama, ne treba da čudi to što su Jovanovića već zvali i iz Narodne banke Srbije i iz Poreske uprave da bi se raspitali o tome kako E-gimnazija prima ovu valutu i o kakvom se to novcu uopšte radi.

U Narodnoj banci Srbije kažu da je Zakonom o platnom prometu utvrđeno da se poslovi platnog prometa obavljaju u dinarima, a Zakonom o deviznom poslovanju da se plaćanje, naplaćivanje i prenos između rezidenata i između rezidenata i nerezidenata u vrši u dinarima osim u slučajevima predviđenim tim zakonom. - Što se tiče zahteva privatnog lica za otvaranje „bitkoin“ menjačnice, Narodna banka Srbije nije dobila zahtev nijednog lica za otvaranje takve menjačnice, već je primila dopis fizičkog lica iz Novog Sada kojim se traži mišljenje o mogućnosti otvaranje menjačnice koja bi se bavila trgovinom digitalnim valutama. S tim u vezi, NBS je podnosiocu zahteva dostavila odgovor kojim upućuje na Ministarstvo finansija, Poresku upravu - Sektor za menjačke i devizne poslove i igre na sreću - kažu u NBS.
Osim E-gimnazije, bitkoine u Srbiji prima i beogradski restoran Apetit, u kojem su takođe morali da pronađu originalno rešenje da bi mogli da svojim tehnološki naprednim gostima izdaju fiskalni račun.

Kako objašnjavaju u agenciji Kriejtiv medija art sa kojom je Apetit sarađivao na razvoju ovog načina plaćanja, restoran prosto iskoristi sopstveni novac i stavi ga u kasu ili plati svojom karticom i tako izmiri račun koji je gost prethodno platio bitkoinima. Pošto se tada pazar slaže, restoran može da gostu izda fiskalni račun.

Pre toga, restoran gostu prinese tablet računar sa aplikacijom u koju se unese iznos računa u dinarima i automatski obračuna njegova vrednost u bitkoinima prema trenutnoj vrednosti na Bitstamp berzi. Mušterija onda svojim mobilnim telefonom skenira poseban kod sa tablet računara i traženi iznos se automatski skida sa njegovog virtuelnog novčanika i prebacuje u novčanik restorana. Apetit posle sebi prebaci novac slično kao E-gimnazija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija poreznici poreska uprava Narodna banka Srbije nbs plaćanje virtuelni novac bitcoin bitkoin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana