Tekst objavljen: 17.03.2016 12:05        


Cene nafte su danas povećale dobitke u azijskom trgovanju, posle dogovora ključnih proizvođača o održavanju sastanka u Dohi idućeg meseca na kom će razmotriti ograničavanje proizvodnje kako bi stabilizovali dugotrajan pad cena. 

Dogovor o sastanku u Dohi pogurao rast cena nafte

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu popela se za 48 centi, ili 1,25 odsto, na 38,94 dolara za barel, dok je severnomorska nafta "brent" za majske isporuke poskupela 18 centi, odnosno 0,45 posto, na 40,51 dolar, prenosi agencija AFP.

Cena WTI nafte je juče porasla za 5,8 odsto, a "brent" je napredovao 4,1 procenat na gotovo 40 dolara za barel.
Katarski ministar energetike, Mohamed al-Sada, potvrdio je juče da će se članice i nečlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) sastati 17. aprila u Dohi, podgrejavši nade u postizanje sporazuma za ublažavanje globalne prezasićenosti ponude.

Ovu inicijativu podržava 15 zemalja koje daju oko 73 odsto svetske proizvodnje nafte, rekao je katarski ministar, koji je takođe i predsednik "naftnog kartela".

Ruski ministar energetuke Aleksandar Novak, koji podržava inicijativu, saopštio je da je Iran nagovestio "spremnost da učestvuje" na sastanku, nekoliko dana nakon što je Teheran objavio da neće razmatrati bilo kakvo zamrzavanje dok otprilike ne udvostruči proizvodnju na četiri miliona barela nafte dnevno.

Analitičar kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang, međutim sumnja da će oporavak cena potrajati, jer je tržište i dalje prezasićeno ponudom i jer je još neizvesno da li će proizvođači postići sporazum.

"Tržišni fundamenti za naftu su i dalje slabi, osim ako OPEK ili drugi veliki proizvođači nešto ne učine idućeg meseca", rekao je Ang za AFP, dodajući da zato smatra da će dalji rast cena naići na poteškoće.
Drugi analitičari ukazuju da će na sastanku biti reči samo o limitiranju a ne o smanjenju proizvodnje "crnog zlata".

Cene nafte su se oporavile sa gotovo 13-godišnjeg minimuma koji su dotakle u februaru, nakon što su Rusija i Saudijska Arabija pokrenule inicijativu za održavanje sastanka radi dogovora o zamrzavanju proizvodnje.
Vest o održavanju sastanka proizvođača je bacila u zasenak izveštaj o manjem rastu komercijalnih zaliha sirove nafte u SAD nego što je očekivano.

Slabljenje dolara, nakon jučerašnje odluke američkih Federalnih rezervi da ne povećaju referentnu kamatnu stopu, takođe je podržalo cene nafte, budući da je ta sirovina izražena u američkoj valuti postala jeftinija za kupce koji koriste druge novčane jedinice, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta cena nafte nafta na berzi opek-a proizvodnja nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana