Tekst objavljen: 24.10.2013 11:45        


Ekonomisti smatraju da je odluka Ministarstva finansija da Vladi predloži prenos depozita Privredne banke Beograd, kao i deo imovine te banke na Poštansku štedionicu dobra, jer sprečava destabilizaciju bankarskog sistema u Srbiji.

"Dobra odluka o gašenju Privredne banke"

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić istakao je da takva odluka sprečava destabilizaciju finansijskog sistema i gubljenje poverenja građana u bankarski sistem.

Bolje je da se ono što je zdravo sačuva i prenese u drugu državnu banku, a da država preuzme problematične plasmane i na taj način obezbedi obezbedi dalju stabilnost, rekao je Hanić.

Kako je naveo Hanić, time bi se ostvarilo i nešto pozitivno - veća koncentracija kapitala i udruživanje kapitala manjih sitnih banaka, u malo veću banku sa većim kapitalom.

Saradnik Ekonomskog instituta Miroslav Marinković veruje da je ovo rešenje došlo kao posledica jedne duboke analize, za razliku od, kaže on, slučaja Agrobanke ili eventualno Razvojne banke Beograda.

On je takođe, upozorio na činjenicu da se sve dešava u mesecu štednje, a eventualni stečaj PBB bi značio da bi depoziti koji ne podležu osiguranju bili izgubljeni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija propale banke državne banke banke banka poštanska štedionica Privredna banka Beograd PBB

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana