Tekst objavljen: 06.05.2014 16:18        


Dobit vodećih hrvatskih banaka, pritisnuta lošim kreditima, potonula je u prvom tromesečju ove godine između 20 i 30 odsto u odnosu na isto razdoblje lani.

Dobit najvećih hrvatskih banaka u slobodnom padu

Glavni trendovi koji obeležavaju celokupan hrvatski bankarski sistem jesu pad kreditne aktivnosti, usled razduživanja stanovništva i preduzeća, i povećanje rezervacija za loše kredite. U takvim uslovima nema rasta prihoda, a dobit je u padu, preneo je hrvatski Tportal.

Profit najveće bankarske institucije, Zagrebačke banke (ZABA), na nivou grupacije iznosio je svega 292 miliona kuna (38 miliona evra), što je 21,3 odsto manje u odnosu na isto razdoblje 2013. godine.

U ovoj banci ističu da su slabiji prihodi rezultat recesijskog okruženja, porasta troškova rezervacija za neprihodujuće kredite, kao i nižeg obima kredita. Najveće opterećenje za profitabilnost banke su troškovi ispravke vrednosti i rezervacija za gubitke, koji su u odnosu na isto lanjsko razdoblje gotovo udvostručeni.

Čista dobit Privredne banke Zagreb, na nivou grupe, beleži još veći pad od ZABA-e. Iznosila je 216,8 miliona kuna, što je 30,8 odsto manje od dobiti iz istog prošlogodišnjeg razdoblja. Kao i većina ostalih banaka, i ova banka je u prvom tromesečju znatno povećala troškove isprtavke vrednosti i rezervisanja za oko 35 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska banke bankarsko tržište bankarski sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana