Tekst objavljen: 05.02.2014 16:53        


Iako se trendovi zapošljavanja u Srbiji ne razlikuju umnogome od ostalih zemalja Zapadnog Balkana, ono što nas ipak izdvaja je rano penzionisanje i isključivanje starijih sa tržišta rada. Prema izveštaju Svetske banke o zapošljavanju u Evropi i centralnoj Aziji, među nezaposlenima u našoj zemlji najviše je starijih od 40 godina, kao i onih mlađih od 24.

Do posla najteže dolaze mladi, ali i stariji od 40

Izveštaj je pokazao i da je stopa zaposlenosti u Srbiji najveća u starosnom dobu između 35 i 39 godina, dok se u ostalim zemljama taj vrhunac dostiže između 45 i 49 godina i ostaje na visokom nivou i u starijoj dobi, piše Danas.

Na udaru su i žene starosti od 55 do 59 godina, gde je stopa zaposlenosti tek 30 odsto, dok je, primera radi, u Nemačkoj čak 70 odsto žena tog doba u radnom odnosu. Generalno, verovatnoća pronalaženja formalnog zaposlenja smanjuje se sa godinama, dok su veći izgledi da će se pronaći posao na crno.

Kod mladih, nezaposlenost dostiže stopu od 50 odsto, iako je reč o generacijama koje su obrazovanije i imaju više veština od roditelja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposleni nezaposlenost Srbija traženje posla posao radna mesta radno mesto

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana