Tekst objavljen: 16.08.2016 16:00        


Za prvih sedam meseci sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje zaposleno je 154.072 radnika, od čega je 50,3 odsto žena, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je obišao preduzeće ''Cvetex sportswear'' u selu Rakovica kod Beograda koje se bavi specijalizovanom proizvodnjom sportske opreme. 

Do kraja jula zaposleno 154.072 radnika sa NSZ-a

''NSZ je ove godine po rezultatima nadmašilo i proteklu godinu. Sa značajnim budžetskim sredstvima uspeo je da se zaposli veliki broj ljudi. Od 1. januara zaključno sa 31. julom ove godine sa evidencije NSZ zaposleno je 154.072 radnika od toga 50,3 odsto su žene, dakle teže zapošljive kategorije'', rekao je Vulin.

Navodeći da NSZ daje izuzetne rezultate u ovoj godini, on je istakao da se očekuje da će se do kraja godine, sasvim sigurno, potrošiti sav novac koji je predviđen za zapošljvanje i da će se ispuniti sve kvote.

Vulin je rekao i da se Ministarstvo rada kroz NSZ trudi da maksimalno pomogne našim preduzetnicima posebno kada su to porodična preduzeća, preduzeća koja zapošljavaju i svoje članove porodice, ali i koja uspevaju da se šire.

''U ovom preduzeću se ceni rad, poštuje se radnik i njegov trud, ali se isto tako vidi i disciplina i poštovanje pravila koja poslodavac mora da ima ako hoće uspešnu i dobru proizvodnju'', rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, biti u stanju da se nadmetnete i na međunarodnom tržištu govori da je potrebno da država pomogne domaćeg poslodavca i preduzetnika da on uz vrlo malu pomoć, kao što je odabir radnika, subvencije zapošljavanja, nešto tehnologije, može da se nosi i sa najveći preduzećima na svetu.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović istakao da preduzeće ''Cvetex sportswear'' ima odličnu saradnju sa NSZ-om jer je oko 50 odsto od ukupnog broja zaposlenih angažovano preko programa i mera aktivne politike zapošljavanja NSZ-a.

''U ovoj godini, zapravo, oko 30 ljudi će biti angažovano u dve poslovnice ove kompanije preko obuke za poznatog poslodavca ili zapošljavanje teže zapošljivih kategorija. Ono što je karakteristično je to što ovaj poslodavac zapošljava najveći broj žena i to mladih žena što je jedna od teže zapošljivih kategorija'', rekao je Martinović.

On je naveo i da je ohrabrujuća vest to da trenutno na evidenciji nezaposlenih ima 697.000 nezaposlenih lica što je najmanji broj počev od 2000. godine.

''Ipak imamo jedan trend koji je pozitivan. Povećava se zapošljavanje, smanjuje se broj nezaposlenih lica pa se tako za prvih sedam meseci zaposlilo oko 154.000 lica koja su bila na našoj evidenciji što je za oko 10,5 odsto više nego u istom periodu prethodne godine'', rekao je Martinović.

Osnivač firme Stojan Cvetojević se zahvalio na razumevanju, vlade, ministarstva i NSZ-a.
''Uspevamo da povećamo broj zaposlenih i da se uključujemo sve više u međunarodnu podelu rada, a to znači da se borimo da što više izvozimo i da uz taj rezultat koji pravimo, učimo i nove tehnologije, nove odnose...'', rekao je Cvetojević.

Preduzeće je kao samostalna zanatska radnja počelo da radi još 1993. godine, a 2007. godine je osnovan ''Cvetex d.o.o.'' koji danas ima 58 zaposlenih, većinom žena.

Polovina zaposlenih je angazovano preko NSZ, uglavnom iz kategorije koje teže dolaze do posla, a do kraja godine u planu je zapošljavnje još 30 radnika.

"Cvetex'' proizvodi dresove za različite spoprtove, a deo proizvodnje izvozi u zemlje regiona, kao i u Austriju, Nemačku, Francusku, Švajcarsku, Rusiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
NZS zapošljavanje zapošljavanje maladih rast zaposlenih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana