Tekst objavljen: 28.04.2016 15:59        


Poslodavci imaju zakonski rok da do kraja aprila podnesu PIO fondu prijave M-4 za prethodnu godinu, odnosno dokaze o plaćenim doprinosima za zaposlene, a do danas je fondu podneto 91.537 takvih prijava. Većina poslodavaca je to učinila putem elektronskog servisa, koji im je omogućen od ove godine.

Do danas dostavljeno 91.537 M-4 prijava PIO Fondu

U Fondu PIO navode da poslodavac koji ne poštuje rok za dostavu prijava M-4 čini prekršaj.
"Prema evidencijama elektronskog servisa do danas je podneto 91.537 prijava M-4, što je tri puta više od broja podnetih zahteva istog datuma prošle godine. Od ukupno primljenih prijava M-4, 80 odsto poslodavaca je to uradilo preko elektronskog servisa, što im je omogućeno od ove godine, a preostalih 20 odsto su predali prijave na šalterima Fonda", navode u PIO fondu.

Osim toga što je zakonska obaveza poslodavaca da plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za sve zaposlene, njihova obaveza je i da dostavljaju Fondu PIO dokaze - M4 prijavu - o isplaćenim zaradama i plaćenim doprinosima, do kraja aprila ove godine za prethodnu godinu.

U slučaju da poslodavac ne preda prijavu M-4, zaposleni bi imao praznine u stažu dok god se M-4 prijava ne dostavi Fondu. To dovodi do problema prilikom ostvarivanja prava iz PIO, kao i do dužeg trajanja postupka, jer Fond po službenoj dužnosti mora da potražuje nedostajuće podatke, objašnjavaju.

"Dešava se i da, u međuvremenu, dođe do gašenja firme, pa podaci o isplaćenim zaradama i uplaćenim doprinosima, za koje nije podneta prijava M-4, odnosno koji nisu uneti u matičnu evidenciju Fonda, nikada ne budu ni utvrđeni", kažu u Fondu.

Takođe, ukazuju i na to da se godišnje, od ukupnog broja primljenih zahteva za ostvarivanje prava na penziju (prosečno oko 100.000 zahteva), u preko 92 odsto predmeta rešenje donese u zakonskom roku.

U preostalih osam odsto slučajeva se radi o tome da nema uplaćenog staža, nedostaju podaci u bazi matične evidencije Fonda jer poslodavac nije predao prijave M4, ili je u pitanju i deo inostranog staža koji se objektivno duže potvrđuje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PIO fond m4 obrazac zaposleni radni staž

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana