Tekst objavljen: 10.06.2020 10:55        


Nekoliko godina u našim malinjicima rade Rumuni, tako će biti i sada

Dnevnica je 3.000 dinara, ali nema ko da radi!

Berba malina počinje za manje od dvadeset dana, a proizvođači ove sezone muku muče sa pronalskom radnika. Angažovati radnu snagu u fabrikama pod otvorenim nebom, nije bilo lako ni pre pet, ni pre deset godina, jer je posao zahtevan i težak, ali ovog leta situacija je još alarmantnija.

Savo Dobrosavljević iz dragačevskog sela Kotraža svoj rod na zasadima od 2,5 hektara nije želeo da prepusti slučaju, pa će pravaliti čak 1.000 kilometara kako bi došao do dobrih radnika.

- Nekoliko godina u našim malinjicima rade Rumuni, tako će biti i sada. Naši ljudi kao da se plaše posla, pa smo morali radnu snagu potražiti sa strane.

Bili smo uplašeni zbog stanja sa korona virusom, ali granica se otvara 15. juna i dan, dva nakon toga kombijem krećemo ka Rumuniji, ako dođe do nekih promena, ići ćemo preko Bugarske i tako otići po radnike, jer je prelaz između te dve zemlje već otvoren.

U planu je da dođe osam radnika, oni su izuzetno vredni i spretni i zarade svaki dinar, pa ni ovi dodatni troškovi oko goriva nam ne predstavljaju problem -rekao je Savo.U prestonici srpske maline, opštini Arilje, kažu da će ih ove godine spasiti berači iz Južne i Istočne Srbije.

Najbolji su oni srednjih godina, koji dnevno mogu da naberu između 50 i 70 kilograma. Uz dnevnicu koja će ove godine biti oko 3.000 dinara, radnici dobijaju i besplatan smeštaj i tri obroka. Dodatan razlog za brigu, međutim, jesu epidemiološke mere koje moraju biti preduzete zbog prevencije usled epidemije korona virusa.

- Ove godine moraćemo da ispoštujemo sve što hladnjačari budu tražili od nas. Još uvek nismo dobili zahteve, ali očekujem da će sezonski radnici morati da drže odstojanje od dva metra, što nije ni problem, jer od vrste do vrste sigurno ima više od dva metra. Ako budu morali da nose zaštitne maske i rukavice, ispoštovaćemo, ali verujem da im na visokim temperaturama neće biti lako - rekao je Milivoje Pilčević iz ariljskog sela Cerova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pod malinama se u zapadnoj Srbiji nalazi na hiljade hektara, a voćari se nadaju da će ove godine osim članova porodice rukave zavrnuti i radnici i da će dobri uslovi i visoka dnevnica biti dovoljni da se oni koji su odustali od branja maline ove godine, predomisle. Prostom računicom za petnaest dana branja, može se zaraditi prosečna mesečna plata u Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berba malina Srbija maline

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana