Tekst objavljen: 31.05.2017 11:54        


Ministri privreda zemalja Evropske unije postigli su dogovor oko strožijih ekoloških pravila za privatna vozila. Udruženja za zaštitu životne sredine i potrošača nisu zadovoljne i smatraju da pravila imaju nedostatke.

Dizelaši, sada je stvarno kraj: Kazna i do 30.000€

Nakon dugih i mukotrpnih pregovora, ministri privreda zemalja-članica Evropske unije postigli su u Briselu dogovor oko testiranja izduvnih gasova.

U pozadini tog dogovora su manipulacije oko količine štetnih izduvnih gasova kod automobila s motorima na dizel-pogon koji već nekoliko godina zaokupljaju pažnju javnosti.

„Krajnje je vreme da Evropska komisija predloži pouzdane sisteme za izdavanje upotrebnih dozvola za automobile“, rekla je komesarka Evropske komisije za privredu Elžbijeta Bjenkovska i dodala: „Mi smo to dužni našim građanima, isto kao što smo dužni i onim proizvođačima koji nisu manipulisali.“

Nemačka je zadovoljna

Predlozi za raspravu oko izdavanja dozvola za tipove vozila i kontrolu tržišta, na stolu su još od početka 2016. Do sada su za izdavanje potvrda po kojima neko vozilo ispunjava uslove za puštanje na tržište bile nadležne isključivo zemlje-članice. Pridržavanje pravila EU ostavljeno je proizvođaču. Cilj novog pravila je više nezavisnosti pri kontroli i pojačani nadzor evropskih službi.

Međutim, postignuti kompromis za Evropsku komisiju je samo delimično uspeh. Većina zemalja-članica tražila je još strožije kontrole, što znači bolje testiranje novih automobila i nasumične kontrole vozila koja su već na tržištu. S druge strane, neke zemlje, a pre svega Nemačka sa svojom jakom automobilskom industrijom, želele su da svoje proizvođače zaštite koliko god je to moguće.

Ipak, sada su i Nemci dali zeleno svetlo: „Došli smo do rešenja koje je prihvatljivo i za Nemačku“, izjavio je Matijas Mahnig, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu privrede. Rešenje je tipično briselsko: i vuk sit i koze na broju. Nacionalne države ubuduće će pojačano da sarađuju na evropskom nivou, ali će istovremeno zadržati svoje nadležnosti.

Ko kontroliše, a ko kažnjava?

Konkretno: Komisija će samo predlagati pravila, a kontrole će sprovoditi same zemlje-članice. Isto tako, Komisija može i da izriče kazne – do 30.000 evra po automobilu. Komisija isto tako sme sama da vrši nasumične kontrole u zemljama-članicama. Zemlje-članice dogovorile su se i oko formiranja posebnog tela koje bi reagovalo u slučaju nejasnoća između zemalja-članica i Brisela.

„Nama u Evropi portreban je uverljiv odgovor na skandal s manipulacijom rezultata merenja izduvnih gasova“, rekao je Mahnig. Zakon ipak, mora još da odobri i Evropski parlament gde su, međutim, tri države – među kojima i Velika Britanija – već najavile otpor.

Kritičari nezadovoljni

Sa stanovišta udruženja za zaštitu potrošača, kao i onih za životnu sredinu, nova evropska pravila ne idu dovoljno daleko i još uvek ostavljaju previše prostora nacionalnim nivoima.

Krovno udruženje zaštitnika životne sredine i kontrole saobrađaja „Transport&Environment“ ocenjuje da je reforma „razvodnjena“: „Parlament Evropske unije i Komisija bi, u dodatnim pregovorima trebalo da se založe za istinsko pooštravanje sadašnjih pravila“, kaže njihova portparolka Julija Poliskanova.

Dogovor ministara privreda zemalja-članica nipošto ne znači kraj rasprave o kontroli vozila. Slede dalje rasprave na nivou Unije, Komisije i Parlamenta, gde bi detalji dogovora još jednom mogli da budu dovedeni pod znak pitanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dizel automobili izduvni gasovi Nemačka automobili kazne

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana