Tekst objavljen: 18.09.2013 10:30        


Kada se vratio s letovanja, kupio ogrev i zimnicu i upisao decu u školu, naš čovek shvatio je da su mu je preko potreban novac. Odlično to razumeju i u poslovnim bankama: ponuda novih zajmova je velika i raznovrsna.

Dinarski krediti prešišali one u evrima

Banke koje nisu pripremile ništa novo podesećaju klijente na zajmove koje su promovisale prethodnih meseci. Nude se razni krediti, a dinarski su znatno potisli indeksirane zajmove jer za njih učešće ili depozit nisu obavezni.

U Srbiji su najpopularniji gotovinski zajmovi, a novac na računu omogućuje klijentu veći izbor u trošenja novca uz manje administriranja.

Novo je to da su načini određivanja kamata koje će klijent plaćati tokom otplate zajma različiti. Nude se fiksne kamate i iste takve, ali za određeni rok vraćanja kredita. Varijabilne dinarske kamate vezane su za belibor. To je srpski euribor a zavisi od preseka kamata na domaćem finansijskom tržištu vezanih za domaću valutu.

Novina je i to da sve više banaka traži polisu osiguranja u slučaju da klijent izgubi posao, doživi nesreću ili nešto još gore.

To nije kamata, ali može biti priličan trošak. Tako godišnja polisa koja pokriva sigurnost radne knjižice staje 90 evra. To je mesečni trošak od nešto oko 7,5 evra tokom cele godine. Zato bi klijenti pre konačne odluke trebalo da i to ukalkulišu u ukupnu cenu koju će za zajam platiti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana