Tekst objavljen: 25.05.2016 9:32        


Štednja u deviznom znaku postaje neisplativa, jer banke već najavljuju nulte kamate zbog situacije u međunarodnom okruženju, tako da se štednja u dinarima više isplati, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković. 

Dinarska štednja isplativija od devizne

"Isto tako, vrlo isplativo je u sadašnjem trenutku i ulagati u državne hartije od vrednosti i za građane i za državu u svakom smislu", rekla je Tabaković na prezentaciji majskog Izveštaja o inflaciji u NBS.

Prema njenim rečima, država treba da omogući da građani preusmere svoje devizne uloge na koje imaju vrlo niske kamate u slobodnu štednju, odnosno u kupovinu hartija od vrednosti, kako dinarskih, tako i deviznih, jer su tu kamate više i država ih isplaćuje, u ovom trenutku pretežno stranim portfolio investitorima.

"To bi vrlo značajno moglo da doprinese rastu agregatne tražnje, jer ako kod banke imate kamatu koja nije čak ni 1,0 odsto, a kod države bi imali možda 3,0 procenta, pa ko bi onda od toga mogao da ima štete", ukazala je Tabaković.

NBS istrajava na toj inicijativi, poručila je i dodala da su strani portfolio investitori dobrodošli, ali da bi svi imali viši nivo sigurnosti kad bi građani pokazali da veruju u državu kupovinom hartija od vrednosti, a država bi mogla da im uzvrati jednako redovnom isplatom prinosa na vrednosne papire.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
neisplatia štednja u evrima državne hartije od vrednosti nbs štednja u evrima kamate na štednju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana