Tekst objavljen: 29.05.2014 9:00        


Građani koji su se opredelili da štede u dinarima više zarađuju od onih koji šparaju u devizama, odnosno u evrima. Naime, kamate su na uloge u domaćoj valuti i četvorostruko veće i kreću se oko osam odsto na oročenje od godinu dana, koje je i najčešće.

Dinarska štednja donosi štedišama više novca od devizne

Da su štediše shvatile da će više zaraditi od uloga u domaćoj valuti, potvrđuje i podatak Narodne banke Srbije da intenzivno raste štednja u dinarima i da je sada na nivou od 37,57 milijardi dinara ili trostruko više nego pre tri godine.

BEZ POREZA

Štednju u nacionalnoj valuti država stimuliše i tako što ne naplaćuje porez od 15 odsto, koji se inače odbija od iznosa nominalne kamatne stope. Većina banaka nudi mogućnost da se novac podigne i pre isteka perioda oročenja, ali uz znatno niže kamate.
To je i dalje malo, u odnosu na deviznu, koja je premašila 940 milijardi dinara ili 8,7 milijardi evra. Retko ko se odlučuje da pretvara štednju iz deviza u dinare, ali novopečene štediše uglavnom polažu domaću valutu, pišu Novosti.

Naime, kamate na evrouloge, kojih je i najviše, sve su niže i niže i sada su, kod najvećih banaka u Srbiji, na nivou od 1,74 do 1,79 odsto za oročenja na 12 meseci, a na dinare sa istim periodom oročenja u proseku od sedam do osam odsto.

Tako da građanin koji položi ulog od 100.000 dinara za oko godinu dana dobija osam do deset hiljada više, a ako stavi na štednju 850 evra (oko 100.000 dinara), kada se oduzme porez, zaradiće oko 20 evra. Na ovo je ukazivala i Narodna banka Srbije, ali su građani ranijih godina bili skeptični prema domaćoj valuti, zbog visoke inflacije i nestabilnog kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pogledajte šta banke nude -
Izaberite najpovoljniju ponudu dinarske štednje


Namena štednje, prenose Novosti, zapravo bi trebalo da opredeli i valutu u kojoj će građani štedeti. Ako se štednja planira da bi se platile neke obaveze u dinarima, onda je logično štedeti u dinarima.

Iako većina ljudi kod nas još nema naviku da štedi u domaćoj valuti, njena prednost je što klijent nema troškove prebacivanja evra u dinare, ukoliko će kasnije taj ulog da koristi za dinarska plaćanja, kao i to što je dinarska štednja oslobođena poreza na prihod od kamate.

Suštinski, smanjenje kamata na depozite može da utiče na smanjenje stopa na kredite, ali ne u istom periodu, već tokom vremena, dugoročno gledano uzevši u obzir i makroekonomske elemente (kretanje NBS referentne stope, kursa, stope inflacije).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijent banke klijenti banke banke dinarska štednja devizna štednja kamata na štednju kamate na štednju štediše štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana