Tekst objavljen: 22.07.2014 16:30        


Stepen dinarizacije je u 2013. smanjen za 1,2 odsto u odnosu na 2012. kada je iznosio 28 odsto. To je posledica većeg smanjenja dinarskih plasmana u odnosu na devizne i devizno indeksirane plasmane i to za 48,2 i 45,3 milijarde dinara, navedeno je u Godišnjem izveštaju o monetarnoj politici koji je objavila NBS.

Dinarizacija, šta to beše: Udeo dinara i dalje pada

Kompletan pad dinarskih plasmana odnosio se na sektor privrede, za 74,3 milijardi dinara, što je, kako je navedeno, dobrim delom rezultat manjeg odobravanja novih kredita i dospeća ranije odobrenih dinarskih kredita, delimično iz programa subvencionisanog kreditiranja države.

Kod stanovništva je zabeležen rast dinarskih plasmana za 26,1 milijardu dinara, u najvećoj meri po osnovu gotovinskih kredita. Time je stepen dinarizacije kod privrede u 2013. godini smanjen za 4,2 procentna poena, na 20 odsto, dok je kod stanovništva povećan za 2,8 procentnih poena, na 37,9 odsto.
Ukoliko se isključi efekat promene deviznog kursa, stepen dinarizacije beleži pad sa 28 odsto na kraju 2012. na 26,9 odsto u decembru 2013.

Narodna banka Srbije i Vlada Srbije su u aprilu 2012. potpisale Memorandum o strategiji dinarizacije finansijskog sistema Srbije.

Kasnije, u novembru 2013. Izvršni odbor NBS je usvojio odluku koja domaćim preduzećima i bankama omogućava da pod fleksibilnijim uslovima otplaćuju dinarske kredite koje su odobrile medjunarodne finansijske organizacije.

Doneta je i odluka kojom se banke dodatno podstiču da u svojim portfeljima drže dinarske hartije od vrednosti koje su emitovale medjunarodne fiansijske organizacije za finansiranje kredita.

Takođe, banke su i putem politike obavezne rezerve stimulisane da koriste dinarske izvore finansiranja, jer su i dalje, kako navodi NBS, znatno niže stope obavezne rezerve na dinarske izvore u odnosu na devizne, i NBS plaća bankama kamatu samo na izdvojenu dinarsku obaveznu rezervu.

NBS podseća da je u martu 2013. prvi put emitovana dinarska obveznica Srbije ročnosti sedam godina, što je dodatno doprinelo razvoju primarnog i sekundarnog tržišta dinarskih obveznica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije nbs Srbija devizni kurs devize evro dinar dinarizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana