Tekst objavljen: 03.09.2017 13:00        


Najviše lažiranih apoena od 2.000, 1.000 i 500 dinara. – Apoeni od 100 i 50 evra su isto meta falsifikatora. Falsifikatori novca ne miruju. Prema podacima Narodne banke (NBS) u prvoj polovini ove godine, otkriveno je tačno 2.836 falsifikovanih novčanica. „Kovačima” lažnog novca je očigledno „bliskije” da lažiraju domaći novac, jer je otkriveno ukupno 2.228 falsifikovanih novčanica domaćeg novca.

Dinar više falsifikuju od evra

Nekoliko puta manje je otkriveno lažiranih novčanica stranog novca – 606 komada.

U istom periodu prethodne godine, otkriveno je 3.023 komada falsifikovanih dinara tako da je sada otkrivenih falsifikata manje 26,3 odsto. Posmatrano vrednosno, to smanjenje iznosi 29 odsto, jer je u referentnom periodu ove godine bilo falsifikovanih dinara u vrednosti 3,177 miliona dinara u odnosu na 4,476 miliona dinara u istom periodu 2016.

Koje novčanice se najviše falsifikuju?

U NBS kažu da je među otkrivenim falsifikatima najviše apoena od 2.000, 1.000 i 500 dinara. Falš novčanica uopšte nema u apoenima od 10 i 20 dinara. Ta tri apoena zajedno čine 95,4 odsto svih falsifikovanih dinara. Među lažnim stranim novcem, prednjači upravo evropska valuta, i to apoeni od 100 i 50 evra.

– Ako stavimo u odnos otkrivene falsifikovane novčanice gotovog novca s gotovim novcem u opticaju, koji je poslednjeg dana juna 2017. iznosio 312,5 miliona komada novčanica ili 179,7 milijardi dinara, vidimo da je na milion komada originalnih novčanica u opticaju otkriveno 7,1 komad falsifikovanih novčanica gotovog novca, to jest na milijardu dinara u opticaju otkriveno je 17.682,2 dinara falsifikovanog novca – kažu u NBS.

Što se tiče falsifikata stranog novca pomenutih 606 komadaje duplo manje nego u istom periodu 2016. godine, kada je otkriveno 1.216 komada tih novčanica.

Falsifikovani novac mora da se preda bilo kojoj banci ili u MUP-u, jer puštanje takve novčanice u opticaj predstavlja krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

– Ukoliko građanin sumnja da je novčanica oštećena ili falsifikovana nikako ne treba da primi takvu novčanicu zato što nakon prijema i odlaska sa lica mesta teško može dokazati da je neku konkretnu novčanicu primio baš na tom mestu i baš od te osobe – navode u NBS.

Najbolje je da se sumnjiva novčanica uopšte ne primi. U slučaju da naknadno, po napuštanju mesta dobijanja novčanice, građanin dođe do saznanja ili sumnje da je primio falsifikovanu novčanicu dužan je da takvu novčanicu preda bilo kojoj banci ili organizacionoj jedinici MUP-a.

Po predaji novčanice građanin će dobiti potvrdu o privremenom oduzimanju, novčanica se šalje Narodnoj banci na ekspertizu, a o rezultatu ekspertize građanin će biti obavešten od banke ili MUP-a u zavisnosti od toga kome je novčanicu predao.

– U slučaju da se ekspertizom konstatuje falsifikat, NBS zadržava novčanicu bez naknade, objašnjavaju u centralnoj banci. Eventualnu nadoknadu štete građanin može tražiti od osobe od koje je novčanicu dobio ali za uspeh takvog zahteva potrebni su dokazi.

U slučaju da se ekspertizom utvrdi da je novčanica originalna građanin će dobiti svoj novac nazad.

U borbi protiv falsifikovanja novca NBS sarađuje sa MUP-om, pravosudnim organima, bankama i ovlašćenim menjačima. Ova saradnja sastoji se u dostavljanju izveštaja o rezultatima ekspertize novca primljenog pod sumnjom da je falsifikovan, obavljanju ekspertiza po zahtevu MUP-a, zatim u obučavanju zaposlenih u MUP-u, bankama i menjačnicama za prepoznavanje falsifikata novca, veštačenju falsifikata pred sudovima u krivičnim postupcima i objavljivanju zaštitnih elemenata dinarskih novčanica na sajtu NBS.

Pored toga, MUP, banke i ovlašćeni menjači imaju mogućnost da na sajtu NBS, u „Pregledu novčanica stranog novca”, koji sadrži informacije o novčanicama koje su u opticaju i onima koje su povučene iz opticaja (sa rokovima zamene), saznaju informacije o pojavi novih tipova falsifikata kao i opisima zaštitnih elemenata na novčanicama.

NBS ostvaruje i međunarodnu saradnju u borbi protiv falsifikovanja novca sa Evropskom centralnom bankom, centralnim bankama zemalja iz okruženja, kao i centralnim bankama zemalja Evropske monetarne unije. Predstavnici NBS, u cilju razmene informacija i iskustava, redovno učestvuju na seminarima u organizaciji Evropske komisije, ECB i zemalja članica EMU iz ove oblasti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac dinar evro falsifikati novcanice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana