Tekst objavljen: 23.12.2015 10:01        


Guverner NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je dinar u decembru oslabio prema evru 0,7 odsto, odnosno 0,9 odsto od početka godine, a kako bi odbranila dinar centralna banka je na međunarodnom deviznom tržištu prodala 440 miliona evra.

Dinar u decembru oslabio 0,7 %, od početka godine 0,9 %

Istovremeno, rekla je Tabaković, kupljeno je 940 miliona, pa je neto efekat odbrane dinara zapravo oko pola milijarde evra u plusu.

Guverner je, gostujući u Oko magazinu na RTS, izjavila da građani mogu da očekuju da će se NBS kao i do sada ponašati kao stub makroekonomske stabilnosti, nastojaće da predviđa događaje, ali i da priprema odgovarajuću reakciju.

Prema njenim rečima, ono što se sada promenilo u odnosu na raniji period, jesu odgovori na rizike. Kao najveće rizike ona navodi one iz geopolitičke situacije, ali i nepoznanicu kojom će dinamikom biti povećavane kamate Feda u rasponu 0,25 do 0,5 odsto.Govoreći o inflaciji, Tabaković je navela da je najveći rizik da ona bude niska i da ne bude u ciljanom okviru, budući da je u novembru inflacija iznosila 1,3 odsto.

"Niska inflacija je stabilna, ali jedna mera inflacije je ipak bitna za tržišnu privredu. Poželjno je da inflacija bude u granicama cilja, a to je četiri, plus ili minus 1,5 odsto", rekla je ona.

Tabaković je navela i da su, u ovim okolnostima popuštanja monetarne politike, pale i kamate za privredu i stanovništvo, te da su dinarski krediti 10 odsto jeftiniji u odnosu na 2013. godinu.

"I to je pravi rezultat mera koje smo preduzeli", rekla je ona. Upitana da komentariše odnose sa Vladom Srbije, ona je podsetila da, i kada je predložena za guvernera, premijer Aleksandar Vučić je rekao da sa njom neće biti lako.

"Ja radim onako kako mislim da treba, a mene premijer apsolutno nikad i ni za šta ne zove. Prisustvujem sednicama vlade kad ima vremena, jer monetarna politika je važna za stabilnost države, ali mene nikad niko ne zove, ja znam šta je posao NBS", zaključila je Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad dinara oslabio dinar dinar euro odnos dinar evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana