Tekst objavljen: 22.01.2014 8:11        


Kurs dinara prema evru danas će nastaviti, drugi dan uzastopno, da stagnira, uz još jednu intervenciju centralne banke na deviznom tržištu od 20 miliona evra, tako da će zvanična srednja vrednost iznositi 115,6963 dinara za evro.

Dinar pao najniže od 2012, evro će ići do 118 dinara

Narodna banka Srbije (NBS) je u utorak prodala 20 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, da bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa. NBS je od početka ove godine intervenisala sa ukupno 180 miliona evra iz deviznih rezervi.

Dinar će biti slabiji za 0,9 odsto nego prvog dana ove godine, a za 0,7 odsto slabiji nego pre mesec dana.

Domaća valuta je ove godine bila najjača 1. januara, kada je jedan evro koštao 114,6421 dinara, a najmanja ovogodišnja vrednost dinara bila je danas - 115,7172 dinara.

U NBS ističu da je jačanje evra trenutno i da su slična kretanja valuta ovih dana primetna i kod valuta zemalja u regionu koje imaju režim fluktuirajućeg kursa.

- Devizni kurs bi tokom ove godine prema našim analizama mogao da se kreće u rasponu od 115 do 118 dinara - kaže Karmelina Karluco, zamenik direktora Strateških analiza Unikredita za centralno-istočnu Evropu.

Prema prognozama analitičara Rajfajzen banke, pišu Novosti, trend slabljenja dinara u odnosu na evro je uobičajen početkom godine. Analitičar Erste grupe Alen Kovač kaže da bi u prvoj polovini godine kurs dinara trebalo da bude na nivou od oko 116 dinara za evro.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro kursna lista nbs devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana