Tekst objavljen: 29.06.2016 8:10        


Dinar je danas nastavio rast prema evru za 0,2 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 123,5585 dinara za evro, pri čemu Narodna banka Srbije u dva prethodna dana nije intervenisala na deviznom tržištu.

Dinar ojačao bez intervencija NBS, kurs 123,5585

Iz NBS poručuju da to još jednom ukazuje na adekvatnu i blagovremenu reakciju centralne banke u petak, kada su sva svetska tržišta bila značajno poljuljana nakon rezultata referenduma Velike Britanije za izlazak iz Evropske Unije.

"Stabilnost na domaćem deviznom i finansijskom tržištu nije ni u jednom trenutku dovedena u pitanje. Prodajom deviza NBS odmah na početku dana u petak, 24. juna, sprečeno je širenje panike i održana je stabilnost deviznog tržišta", navodi se u saopštenju NBS.

NBS konstatuje da stabilnost nacionalne valute "dokazuje i povećanu otpornost domaće ekonomije na eksterne šokove usled značajnog poboljšanja makro-ekonomskih fundamenata".

Dinar je danas prema evru slabiji za 0,2 odsto na mesečnom nivou, a na godišnjem za 2,6 odsto. Od početka godine dinar je prema evru oslabio za 1,6 procenata.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je juče takođe ojačao za 0,2 procenta na 111,7064 dinara za jedan dolar.
Prema američkoj valuti, dinar je na mesečnom nivou slabiji za 1,4 odsto, na godišnjem za 2,3 odsto, a od početka godine je oslabio prema dolaru za 0,4 procenta.

NBS je od početka godine prodala na međubankarskom deviznom tržištu ukupno 860 miliona evra i kupila 20 miliona evra, kako bi ublažila veće dnevne oscilacije kursa.

Najniža vrednost dinara prema evru bila je 24. juna ove godine kada je jedan evro koštao 123,9531 dinar, a najviša je bila 4. januara, 121,5141 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kurs na dan kurs na današnji dan nbs dinar evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana