Tekst objavljen: 05.04.2016 8:03        


Dinar je danas ojačao prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 122,6569 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Dinar jači 0,1 odsto, kurs 122,6569

Nacionalna valuta je prema jedinstvenoj valuti evrozone jača za 0,6 odsto na mesečnom nivou, dok je na godišnjem slabija za 2,1 odsto.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je skočio za 0,3 procenta na 107,5843 dinara za jedan dolar.
Prema američkoj valuti, dinar je na mesečnom nivou jači za 4,6 odsto, a na godišnjem za 2,6 procenata.

Centralna banka je od početka godine ukupno prodala 565 miliona evra i kupila 10 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu kako bi ublažila dnevne oscilacije kursa.

Najviša vrednost dinara prema evru u ovoj godini bila je 4. januara, 121,5141 dinara, a najniža 25. februara, 123,5329 dinara za evro.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Wiki 05.04.2016 9:24

    Uticajni privrednici, oni koje vlada sluša i o čijim intersima brine, većinom su veliki neto-uvoznici i/ili ogromni dužnici. Oni žele jak dinar da bi jeftinije uvozili robe i jeftinije dolazili do deviza za otplatu kredita.

    Armija zaduženih građana-glasača takođe želi jak dinar kako bi lakše otplaćivala kredite pod kojima grca. Njihov horizont očajanja i finansijskog planiranja ionako seže samo do poslednjeg dana u mesecu.

    Banke žele jak dinar jer on olakšava naplatu kredita, skriva neodrživo visoke kamate i usporava otpisivanje nenaplativih potraživanja. Uz to, kada je dinar jak, banke jeftino kupuju devize, povlače novac iz Srbije, tiho vraćajući kredite svojim inostranim maticama.

    NBS, koja ni u recesiji nije u stanju da kontroliše inflaciju, želi jak dinar jer će on smanjiti pritisak na cene, možda usporiti povlačenje kapitala iz Srbije i tako privremeno sakriti sve slabosti monetarnog sistema.

    Vlada takođe želi jak dinar jer to građane čini manje nezadovoljnim, a stvara i iluziju o većim evro platama. Pomoću jakog dinara se fiktivno povećava i bruto domaći proizvod iskazan u evrima i fiktivno se popravljaju svi parametri zaduženosti.

    Pošto svi moćni interesi konvergiraju, svi oni u horu podržavaju politiku jakog dinara i zahtevaju da NBS interveniše na deviznom tržištu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar na današnji dan evro kurs na dan zvanični srednji kurs kurs dinar na dan srednji kurs NBS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana