Tekst objavljen: 24.07.2014 8:00        


Dinar će danas stagnirati prema evru i srednji kurs iznosiće 116,7414 dinar za jedan evro, što je najniža vrednost dinara prema evropskoj valuti u 2014. godini.

Dinar danas stagnira prema evru, kurs ostaje 116,74

Po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije (www.nbs.rs), evro će koštati neznatno više nego juče kada je kurs bio 116,7331 dinara za jedan evro.

Dinar će biti slabiji za 1,8 odsto prema evru nego na početku ove godine, za 2,6 odsto slabiji nego pre godinu dana, a za 1,1 odsto slabiji nego pre mesec dana. Domaća valuta je ove godine bila najjača 1. januara, kada je jedan evro koštao 114,6421 dinara.

NBS je ove godine na Međubankarskom deviznom tržištu prodala 850 miliona evra, a kupila 200 miliona evra, kako bi ublažila dnevno kolebanje kursa.

Ekonomisti veruju da višednevno slabljenje domaće valute nije uzrokovano nekim od fundamentalnih razloga, kao što je privredni pad ili politička nestabilnost, već da se najverovatnije radi o trenutno povećanoj tražnji preduzeća za evrima zbog njihovih poslovnih obaveza. Ipak, stručnjaci ne veruju u to da će se kurs vratiti na stare nivoe, već do kraja godine očekuju dalji pad dinara.

Kako je Danas pisao još krajem prošle godine, Fiskalnom strategijom, zvaničnim dokumentom Ministarstva finansija, za ovu godinu je predviđen prosečni kurs od 118,8 dinara za evro. Ta cifra se dobija kada se podeli nominalni BDP u dinarima i evrima, onako kako je dat u tom dokumentu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro nbs devizni kurs kursna lista nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana