Tekst objavljen: 24.01.2014 8:12        


Dinar će danas, posle trodnevne stagnacije, ojačati nprema evru za 0,1 odsto ili za 10 para, tako da će zvanična srednja vrednost iznositi 115,5840 dinara za evro. Narodna banka Srbije (NBS) je, inače, u četvrtak prodala još 10 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, da bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa.

Dinar blago jača, NBS ponovo prodala još 10 mil. evra

Od početka godine NBS je prodala ukupno 200 miliona evra iz deviznih rezervi.

Dinar će danas oslabiti za 0,8 odsto u odnosu na kurs prema evru pre mesec dana, a 3,4 odsto u odnosu na isti dan prošle godine.

Od početka godine dinar je oslabio za skoro jedan dinar prema evru, a rast bi bio i veći da nije reagovala NBS, koja je prošlu 2013. godinu završila u plusu od 180 miliona evra jer je više kupovala nego prodavala devize, ali je ova godina počela velikim pritiskom na dinar.

Viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješić kaže da je slabljenje kursa dinara početkom godine uzrokovano povećanom tražnjom domaćih klijenata za devizama zbog povećanog uvoza energenata.

Sa druge strane, na slabljenje kursa uticalo je najavljeno smanjenje monetarnih stimulansa od strane od američkih Federalnih rezervi, dodaje on.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro kursna lista nbs devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana