Tekst objavljen: 20.07.2018 9:21        


Od dva miliona do sada izdatih "dina" kartica u Srbiji, oko 50.000 kartica mogu da se koriste u inostranstvu, na bankomatima i prodajnim mestima Discover, Diners Club International i Pulse prihvatnih mreža. 

"Dina" će prolaziti u 160 zemalja sveta!

Kada Narodna banka Srbije potpiše ugovor sa kineskom nacionalnom kartičnom šemom "Junion pej", što podrazumeva izdavanje zajedničke DinaCard-UnionPay kartice, "dina" karticama moći će da se podiže novac i plaćaju usluge i u ovoj prihvatnoj mreži, u čak 160 zemalja sveta.

- Potpisivanje ugovora o saradnji Narodne banke i "Junion peja" je u toku, nakon čega će banke koje izdaju i prihvataju kartice pristupiti prilagođavanju svojih sistema za izdavanje i prihvatanje zajedničke kartice - rečeno je "Novostima" u NBS.

- Sem izdavanja zajedničke kartice, ugovorom će biti obuhvaćeno i prihvatanje "Junion pej" kartica izdatih u svetu na Dinakard prihvatnoj mreži u Srbiji.

U centralnoj banci podsećaju da kartični sistemi mogu poslovno da budu orijentisani na nacionalno tržište ili na globalno tržište.

- Saradnja sa internacionalnim kartičnim sistemima je način na koji nacionalni kartični sistemi obezbeđuju internacionalnu funkcionalnost: pravljenje zajedničke platne kartice koja u zemlji funkcioniše kao nacionalni brend, a u inostranstvu se koristi na mreži internacionalnog brenda - objašnjavaju u NBS.

Kako navode, francuski Cartes Bancaires, nemački GiroCard, danski Dankort i drugi evropski nacionalni kartični sistemi, samo su neki od primera nacionalnih kartičnih šema koje su kobrendirane sa, na primer, "Vizom" ili "Masterkardom", a vrlo često i sa oba sistema istovremeno kako bi omogućili da njihova nacionalna platna kartica može da se koristi i u inostranstvu.

- Internacionalni kartični sistemi koji su prisutni na tržištu u Srbiji nisu prepoznali interes za saradnju sa nacionalnim kartičnim sistemom, budući da su već zastupljeni na domaćem tržištu i novi Dinakard proizvod bio bi konkurencija postojećim proizvodima tih kartičnih sistema. Pogotovo imajući u vidu cenovnu politiku nacionalne kartične šeme koja je znatno povoljnija u odnosu na internacionalne kartične sisteme - ističu u NBS.

Međutim, kako navode, Narodna banka Srbije je zaključila ugovor sa kompanijom Discover, koja je takođe internacionalni kartični brend, sa ciljem da se domaćim bankama omogući da svojim korisnicima izdaju nacionalnu karticu koja se može koristiti i u inostranstvu.

- Sve banke mogu da izdaju Dinakard-Discover kartice, ali su se banke u većoj meri opredelile za Dinakard kartice namenjene za korišćenje u zemlji, dok samo manji broj banaka izdaje "dina" kartice sa internacionalnom fukncionalnošću. Tako trenutno od dva miliona izdatih "dina" kartica, oko 50.000 su "dina" kartice sa internacionalnom funkcionalnošću - navode u NBS.

HRONOLOGIJA
  • 2003. ostvarena prva transakcija "dina" karticom
  • 2005. izdata prva kreditna "dina" kartica
  • 2009. omogućeno plaćanje poreza i drugih obaveza DinaCard karticom direktno na šalterima Uprave za trezor
  • 2010. uspostavljena saradnja između Narodne banke Srbije i kompanije Discover Financial Services, čime je omogućeno korišćenje DinaCard kartice i u inostranstvu
  • 2012. po prvi put na mesečnom nivou ukupan broj transakcija u DinaCard sistemu premašio je 3 miliona
  • 2017. Guverner NBS Jorgovanka Tabaković i Ši Venčao, predsednik kompanije China UnionPay, potpisali Memorandum o razumevanju, kojim je definisana saradnja između DinaCard i UnionPay sistema

- Ovakav odnos se može objasniti činjenicom da domaće banke izdaju i kartice internacionalnih brendova, kao i činjenicom da se 97 odsto transakcija karticama realizuje u zemlji, a samo tri odsto transakcija su one koje građani Srbije obave u inostranstvu. Ova statistika o odnosu plaćanja u zemlji i inostranstvu ne važi samo za našu zemlju, naprotiv, tako visoko učešće domaćih plaćanja je normalno i prisutno i u najrazvijenijim ekonomijama.

SISTEMI

China UnionPay kartični sistem, osnovan je 2002. godine i ima 6,5 milijardi izdatih kartica, što čini skoro 50 dosto svetskog tržišta. Kada je reč o broju izdatih beskontaktnih kartica, UnionPay sistem ima učešće od 75 odsto u globalnom tržištu.Mreža Discover sistema povezuje tri prihvatne mreže: Discover Network, PULSE, Diners Club International i više od 10 partnerskih kompanija širom sveta. Kompanija je osnovana u SAD 1986. godine.

NIŽE PROVIZIJE

Niži iznosi međubankarskih provizija utiču na to da trgovačka provizija - provizija koju trgovac za svaku transakciju platnom karticom na svom prodajnom mestu plaća banci prihvatiocu - bude niža.

- Osnovna međubankarska provizija u DinaCard sistemu iznosi 0,83 odsto iznosa za transakcije i najniža je u odnosu na sve ostale kartične sisteme koji posluju na domaćem tržištu - navodi NBS. - U zavisnosti od vrste trgovca ili usluge, postoje izuzeci od ove standardne provizije. To su najčešće sledeći slučajevi: benzinske pumpe - 0,30 odsto, plaćanje komunalija (struja, voda, gas, kanalizacija itd.) i računa za fiksni telefon - 0,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
platni sistem dina kartice visa kartica MasterCard Narodna banka Srbije kartičari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana