Tekst objavljen: 01.07.2019 10:35        


Za četiri meseca ove godine dijaspora je u Srbiju unela više od milijarde evra, što je za dva odsto više u odnosu na isti period 2018. godine, piše Kurir

Dijaspora unela milijardu evra u Srbiju Za prva 4 meseca

List navodi da, ako se uzme u obzir da tek predstoje godišnji odmori i da će veliki broj građana Srbije koji rade u inostranstvo doći u domovinu, to bi moglo da znači da bi ove godine devizne doznake iz inostranstva mogle dobro da premaše iznos od 3,4 milijarde evra, koliko su iznosile 2018.

Kako objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije, najveći procenat doznaka, oko 80 odsto, u evrima je i dolazi iz zemalja u kojima živi i radi veliki deo naše dijaspore, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske.

U NBS kažu da se prosečan iznos primljenih doznaka razlikuje u zavisnosti od destinacije i načina njihovog slanja - preko brzog transfera novca prosečan iznos doznake u 2018. kretao se oko 260 evra, dok je preko računa banaka veći i kretao se oko 2.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Doznake tradicionalno predstavljaju relativno stabilan priliv iz inostranstva od oko osam procenata BDP na godišnjem nivou, dodaju u NBS.

I u Privrednoj komori Srbije ističu da je priliv doznaka iz inostranstva važan za građane jer predstavlja dopunu njihovih primanja, a posredno, preko povećane potrošnje, odražava se i na privredu Srbije, navodi Kurir u izdanju od ponedeljka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srpska ekonomija ekonomija 2019 statistika doznake dijaspora milijardu evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana