Tekst objavljen: 02.01.2021 9:00        


Privrednicima u Srbiji od danas je dostupno prvih 27 potpuno digitalizovanih postupaka za izdavanje dozvola, licenci i saglasnosti na portalu eUPRAVA, objavljeno je u Vladi Srbije

Digitalizovano 27 postupaka za dobijanje licenci i dozvola

Nove elektronske usluge realizuju se kroz program ePAPIR, a ova inovacija deo je trogodišnjeg projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, rečeno je na konferenciji za novinare.

Prvi digitalizovani postupci, između ostalog, uključuju upis u registar distributera i uvoznika sredstava za ishranu bilja, priznavanje registracije sredstava za zaštitu bilja, upis u registar proizvođača semena, rasada, micelija jestivih i lekovitih gljiva i druge.

Direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić rekla je da je napravljen registar od 2.600 administrativnih postupaka koji se odnose na privredu i pripremnjene su preporuke za pojednostavljenje 1.200 postupaka.

„Do sada je pojednostavljeno ili ukinuto više od 130 postupaka čime su napravljene uštede za privredu u vrednosti većoj od 32 miliona evra na godišnjem nivou“, istakla je Tošić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ona je dodala i da će do kraja marta biti završena digitalizacija još 50 usluga iz oblasti zapošljavanja, rudarstva, zaštite životne sredine, saobraćaja, veterine, kao i usluge koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović kazao je da se digitalizacijom postupaka olakšava i omogućava privredi u Srbiji jeftinije poslovanje.

„Zahvaljujući ovom projektu na kraju ćemo imati 100 najčešćih usluga za privredu kompletno digitalizovanih i dostupih elektronski, što će privredi uštedeti osam miliona dolara na godišnjem nivou“, naveo je Jovanović.

Platforma eDozvole koja je izgrađena kao deo infrastrukture Portala eUprava omogućava i neograničeno dodavanje procedura u budućnosti, čime se stvara osnova za dalju digitalizaciju i kreiranje sveobuhvatne platforme za izdavanje elektronskih rešenja.

Program realizuju Republički sekretarijat za javne politike, Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) koja je članica Grupacije Svetske banke, uz finansijsku podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
postupci za dobijanje dozvola ePapir eUprava digitalizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana