Tekst objavljen: 14.11.2017 16:36        


Digitalizacija će omogućiti građanima i kompanijama praktičniji, efikasniji i transparentniji pristup javnoj administraciji. U bankarskom sektoru, nove finansijske tehnologije utiču i menjaju tradicionalne bankarske modele i uvode nov način komunikacije s klijentima.

Digitalizacija u Srbiji – budućnost elektronske uprave

Tržište je spremno za te promene, baš kao i korisnici, dok sigurnost mrežnih i informacionih sistema mora biti podignuta na najviši nivo. To su samo neki od zaključaka konferencije „Digitalizacija u Srbiji – budućnost elektronske uprave i elektronskog bankarstva“, koju je organizovala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu u prostorijama Telenora a svečano ju je otvorio gospodin Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave RS.

„Digitalizacija svima čini život jednostavnijim. Jednostavnijim, bržim i jeftinijim. Ali, u isto vreme, digitalizacija je vrlo osetljiva tema, tako da veoma moramo da vodimo računa o bezbednosti i privatnosti“, izjavio je Nj.e. Arne Sannes Bjørnstad, ambasador Kraljevine Norveške.

Konferencija je okupila brojne stručnjake, lidere iz poslovne zajednice i predstavnike Vlade Republike Srbije kako bi razgovarali o budućim koracima Srbije na putu potpune digitalizacije kako javnih, tako i privatnih elektronskih usluga.

„Pred nama je još mnogo posla kako bismo Srbiju u potpunosti digitalizovali. Napravili smo značajne korake kako bismo digitalizaciju stavili u fokus, sad je vreme da se ubrzamo. U Telenoru želimo da aktivno učestvujemo u tom procesu, dok paralelno transformišemo način na koji poslujemo. Već smo promenili bankarski sektor u Srbiji i menjamo način na koji komuniciramo s našim korisnicima, dok nam je njihovo iskustvo uvek prioritet. Pred nama je dug put, ali ne stajemo“, istakla je Ingeborg Øfsthus, generalna direktorka Telenora Srbije.

Zaključak učesnika konferencije jeste da će se u Srbiji nastaviti trend digitalizacije u svim aspektima društva. U godinama koje dolaze, značajan doprinos moguć je jedino uz sistemski pristup na državnom nivou bilo da je reč o trgovini putem interneta, bilo o elektronskom bankarstvu. Što se tiče bankarskog sektora, pred Srbijom je nekoliko važnih preduslova da bismo u budućnosti mogli da postanemo bezgotovinsko društvo. To pre svega podrazumeva regulatorni okvir, edukaciju korisnika, kao i dalji razvoj infrastrukture koja će moći da podrži najrazličitije oblike bezgotovinskog plaćanja i transakcija, bilo gde i bilo kada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
digitalizacija banke telenor banka elektronska uprava digitalizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana