Tekst objavljen: 27.05.2017 10:07        


Na kraju 2016. u odnosu na kraj 2012. neto devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su za 1,8 milijardi evra, i to je ono na šta država može da računa, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković

Devizne rezerve veće, veći kreditni potencijal banaka

Na kraju 2016. u odnosu na kraj 2012. neto devizne rezerve Narodne banke Srbije (kad se od njihovog bruto iznosa oduzmu devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovama) povećane su za 1,8 milijardi evra, i to je ono na šta država može da računa, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković za Tanjug.

Povodom tvrdnji pojedinih opozicionih poslanika da je jedan od rezultata sadašnje vlasti i smanjenje deviznih rezervi, ona je istakla:

"Naravno, istina je da su u bruto iznosu u ovom periodu devizne rezerve smanjene za 0,7 milijardi evra, ali to znači da su ta sredstva (oko 2,5 milijardi evra = 1,8 +0,7) vraćena bankama sa jasnom namerom i svrhom da se poveća njihov kreditni potencijal".

Kako je dodala, i u svojoj kući možemo da brojimo sve pare koje imamo u novčaniku, ali računamo samo na svoje.

"Tako je i sa deviznim rezervama Narodne banke - ako ih ima više u bruto iznosu ne znači da naša država raspolaže sa više deviznih sredstava neophodnih za izvršenje svojih ugovornih i zakonskih obaveza - od servisiranja kreditnih obaveza do prevencije kratkoročnih oscilacija na tržištu", ukazala je Jorgovanka Tabaković.

Prema njenim rečima, zaključak je nedvosmislen: država sada poseduje znatno veća sredstva, dok je po osnovu smanjenja stope devizne obavezne rezerve (u dva navrata za ukupno 9 procentnih poena) omogućeno bankama i privredi da iskoristi dodatne izvore za finansiranje rasta i zaposlenosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditni potencijal banaka banke devizne rezerve

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana