Tekst objavljen: 12.05.2014 13:30        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila, iznosile 10.447,6 miliona evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 331 odsto i pokrivenost od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve NBS u aprilu bile 10,4 milijarde evra

Kako saopštava Narodna banka, u toku aprila veći devizni prilivi ostvareni su po osnovu prodaje na domaćem finansijskom tržištu hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 123,6 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 32,4 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu smanjenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 154,0 miliona evra, izmirivanja obaveza prema inostranim kreditorima od 49,6 miliona evra i otplate duga MMF-u od 22,4 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju aprila 7.340,0 miliona evra.

Aprilski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu od 368,5 miliona evra bio je manji za 75,4 miliona evra nego u prethodnom mesecu. U međubankarskoj trgovini, za prva četiri meseca ove godine, realizovano je ukupno 1.791,8 miliona evra.

Dinar je u aprilu nominalno deprecirao prema evru za 0,3 odsto, a Narodna banka Srbije je u istom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom deviza u iznosu od 110,0 miliona evra kako bi smanjila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve rezerve nbs nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana