Tekst objavljen: 14.11.2018 9:24        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra iznosile su 11,55 milijardi evra, što je za 377,9 miliona evra više nego u septembru, saopštila je NBS.

Devizne rezerve NBS skočile skoro 400 mil. EUR

Taj iznos obezbeđuje pokrivenost "novčane mase M1" od 193 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile su 9,62 milijarde evra i za 304 miliona evra su bile veće nego pretodnog meseca, a to je njihov najviši nivo od 2000. godine.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru je iznosila 590,5 miliona evra i bila je za 101,7 miliona veće nego u prethodnom mesecu. U prvih deset meseci ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 5,74 milijarde evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U oktobru je, kao i od početka godine, dinar nominalno ojačao u odnosu na evro 0,1 odsto, a NBS je prodala 30 miliona evra na medjubankarskom deviznom tržištu u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast režervi Narodna banka Srbije devizne rezerve nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana