Tekst objavljen: 12.11.2013 16:15        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju oktobra su iznosile 10,3 milijardi evra, što je oko 140 miliona manje nego na kraju septembra. Kako se ističe u saopštenju centralne banke, tim deviznim rezervama se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 334 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve NBS pale na 10,3 milijarde evra

Precizira se da se najviše novca iz deviznih rezervo u oktobru odlilo za povlačenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 171,1 milion evra.

Ostali odlivi su, dodaje se, realizovani po osnovu izmirivanja obaveza prema inostranim kreditorima u iznosu od 91,1 milion evra i po osnovu otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u iznosu od 22,5 miliona evra.

Veći devizni prilivi u istom periodu realizovani su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 59,5 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 34,9 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju oktobra su iznosile 6,8 milijardi evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 718,6 miliona evra i bio je za 31,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Kako navodi NBS, u prvih 10 meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7,96 milijardi evra.

U oktobru zabeležena je nominalno jačanje dinara prema evru za 0,5 odsto, a Narodna banka Srbije je, da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, intervenisala u tom mesecu kupovinom 165 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija rezerve nbs državne rezerve devizne rezerve Narodna banka Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana