Tekst objavljen: 11.10.2013 16:30        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju septembra 10,44 milijarde evra i za 245 miliona evra su manje nego na kraju avgusta, saopštila je NBS. Devizne rezerve obezbeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 333 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve NBS pale na 10, 44 milijardi evra

Najveći devizni priliv u septembru bio je po osnovu korišćenja kredita od Evropske investicione banke u iznosu od 54,7 miliona evra.

U septembru dinar je oslabio prema evru za 0,2 odsto, a NBS je, da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, prodala na međubankarskom deviznom tržištu 90 miliona evra.
Od prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu ostvaren je priliv u iznosu od 37,2 miliona evra, dok su banke po osnovu devizne obavezne rezerve izdvojile neto 26,5 miliona evra.

Najveći devizni odliv bio je po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 151,6 miliona evra. Ostala devizna plaćanja bila su za otplatu duga prema Međunarodnom monetarnom fondu (52 miliona evra) i po osnovu isplate dospelih državnih hartija od vrednosti (42,2 miliona evra).

Neto devizne rezerve, odnosno, rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju septembra iznosile su 6,78 miliona evra.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosila je 687 miliona evra i bila je za 71,9 miliona evra veća nego u prethodnom mesecu. Za prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7,24 milijarde evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije devizne rezerve državne rezerve rezerve nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana