Tekst objavljen: 13.09.2016 8:54        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju avgusta 9,58 milijardi evra, i niže su za 21,7 miliona evra u odnosu na jul, saopštila je danas NBS. Ukupne devizne rezerve u avgustu obezbeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 217 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve NBS 9,58 milijardi evra u avgustu

Neto devizne rezerve (ukupan iznos umanjen za sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i sl.) na kraju avgusta su "težile" 7,96 milijardi evra i bile su manje za 40 miliona evra u odnosu na kraj jula.

Najveći priliv u devizne rezerve (60 miliona evra) ostvaren je po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza, dok su odlivi nastali po osnovu veće otplate od korišćenja kredita (64,5 miliona evra), servisiranja stare devizne štednje (19,9 miliona evra), smanjenja devizne obavezne rezerve banaka (5,1 miliona evra) i neto razduženja po osnovu deviznih hartija od vrednosti (4,9 miliona evra).

Priliv je ostvaren i po osnovu upravljanja deviznim rezervama centralne banke, gde je u otežanim uslovima plasiranja sredstava i uprkos nepovoljnim kretanjima na međunarodnom finansijskom tržištu, pre svega promena međuvalutnog odnosa evro-američki dolar, ostvarena pozitivna razlika od 12,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu je iznosio 366,3 miliona evra i bio je za 201,3 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,49 milijardi evra.

U avgustu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,1 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 90 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
niže devizne rezerve nbs devizne rezerve devizne rezerve nbs m1 novčana masa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana