Tekst objavljen: 11.06.2014 12:00        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju maja iznosile 10.370,4 miliona evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 315 odsto i pokrivenost od sedam meseci uvoza robe i usluga, saopštila je Narodna banka Srbije.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije 10,37 mlrd. evra

U maju su realizovani prilivi po osnovu većeg izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 48,0 miliona evra, prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 37,2 miliona evra i po osnovu donacija u iznosu od 19,2 miliona evra, kaže se u saopštenju NBS.

Veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu otplate duga MMF-u od 99,0 miliona evra, servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 91,1 milion evra, po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 38,5 miliona evra i po izmirivanju obaveza prema inokreditorima od 34,5 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju maja su iznosile 7.295,0 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve državne rezerve rezerve nbs nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana