Tekst objavljen: 02.04.2014 8:00        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije u februaru ove godine iznosile su 11,58 milijardi evra, stoji u najnovijem statističkom biltenu NBS. U odnosu na januar, kada su devizne rezerve iznosile 11,95 miliona evra, drugog meseca ove godine smanjene su, prema podacima NBS, za oko 400 miliona.

Devizne rezerve Narodna banke Srbije 11,58 mlrd. evra

NBS je prethodnu godinu završila tako što je na kraju decembra imala devizne rezerve u iznosu od 12,10 milijardi evra.

Kako je centralna banka ranije saopštila, najveći devizni priliv u toku januara realizovan je od prodaje državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 66,3 miliona evra.

Zbog slabljenja dinara, NBS je samo u januaru intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu prodajom 330 miliona evra u cilju ublažavanja preterane dnevne oscilacije kursa.

Kako su naveli u NBS, u januaru su ostvareni prilivi po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 45,8 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 14,3 miliona evra.

Veći odlivi beleži se zbog izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 31,3 miliona evra i po osnovu otplate duga MMF-u u iznosu od 22,6 miliona evra, navodi se u prethodnom saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija Narodna banka Srbije nbs rezerve nbs državne rezerve devizne rezerve

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana