Tekst objavljen: 15.11.2020 16:00        


Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju oktobra iznosile 13,1 milijardu evra, što je 19,8 miliona evra više u odnosu na septembar, saopštila je dana centralna banka

Devizne rezerve na kraju oktobra su bile 13,1 milijardi evra, kaže NBS

"Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 137 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama", dodaje se u saopštenju.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile su 10,7 milijardi evra.

Povećanje bruto deviznih rezervi NBS u oktobru ostvareno je u ambijentu u kojem je država dodatno smanjila svoje devizne obaveze (ukupno neto 103,2 miliona evra), po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti.Na povećanje deviznih rezervi u oktobru uticali su prilivi po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka, donacija i drugim osnovima (ukupno neto 195,6 miliona evra).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pored toga, pozitivan efekat na devizne rezerve u oktobru imali su i tržišni faktori (ukupno neto 27,4 miliona evra). Navedeni prilivi u devizne rezerve bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu pomenutog neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti i nastavka aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu prodajom deviza (100 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 492,2 miliona evra i bio je za 81,8 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih deset meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.313,8 miliona evra.U oktobru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru neto prodala 100 miliona evra.

Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1.735 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije nbs devizne rezerve devizne rezerve nbs oktobar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana