Tekst objavljen: 11.02.2014 15:00        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju januara 11.126,4 miliona evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 359 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve na kraju januara iznad 11 mlrd. evra

Najveći devizni priliv u toku januara realizovan je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 66,3 miliona evra.

Dinar je u januaru nominalno deprecirao u odnosu na evro za 1,1%, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 330 miliona evra u cilju ublažavanja preterane dnevne oscilacije kursa.
Pored toga, saopštila je NBS, ostvareni su prilivi po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 45,8 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 14,3 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 31,3 miliona evra i po osnovu otplate duga MMF-u u iznosu od 22,6 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju januara su iznosile 7.720,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 568,3 miliona evra i bio je za 208,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije devizne rezerve državne rezerve rezerve nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana