Tekst objavljen: 14.06.2016 9:37        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju maja 9,26 milijardi evra, zabeleživši u posmatranom mesecu najmanji mesečni pad u celoj godini, od svega 74,1 milion evra. Kako je saopšteno iz NBS, iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 227 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve 9,26 mlrd evra u maju

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima), na kraju maja su iznosile 7,59 milijardi evra.

Odliv iz deviznih rezervi u posmatranom mescu u najvećoj meri je bio po osnovu izmirenja obaveza stare devizne štednje u iznosu od 196,9 miliona evra, ali je, i pored toga, kako ističu iz NBS, ukupno smanjenje deviznih rezervi bilo značajno manje.

Uštede su ostvarene u deviznim intervencijama prodajom deviza, gde je neto odliv bio 55 miliona evra - najniži u poslednjih šest meseci.

Sa druge strane, ostvareno je neto povećanje deviznih rezervi po osnovu hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu, koje je iznosilo 125,5 miliona evra, što prevazilazi neto odlive po osnovu kredita koji su iznosili 49,5 miliona evra.

NBS je takođe upravljanjem deviznim rezervama u proteklom mesecu realizovala značajan priliv u devizne rezerve u iznosu od 67,7 miliona evra, a rast deviznih rezervi ostvaren je i povećanjem izdvojenih deviznih sredstava banaka po osnovu obavezne rezerve, za 34,1 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 496,2 miliona evra i bio je za 8,0 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,96 milijardi evra.

Dinar je u maju nominalno deprecirao prema evru za 0,4 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 65 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs devizne rezerve m1 novčana masa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana