Tekst objavljen: 12.10.2019 11:00        


Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije nastavile rast tokom septembra dostigavši na kraju meseca 13,29 milijardi evra u bruto iznosu, odnosno 11,18 milijardi evra neto, što je nov najviši nivo od 2000. godine od kada se na ovaj način prate podaci

Devizne rezerve 13,29 milijardi evra, najveće od 2000. godine

U odnosu na avgust, bruto devizne rezerve su u septembru bile više za 195,5 miliona evra, dok su neto rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) bile više za 123 miliona evra, saopšteno je iz NBS.

Bruto devizne rezerve su u odnosu na septembar 2018. godine povećane za 2,12 milijardi evra, najvećim delom po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza u iznosu od 1,98 milijardi evra, što je, kako ističu iz centralne banke, najzdraviji način povećanja rezervi.

Iz NBS posebno apostrofiraju činjenicu da je povećanje ostvareno upravo u periodu kada se Republika Srbija neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 1,66 milijardi evra.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 188 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Rast bruto deviznih rezervi NBS u septembru ostvaren je u ambijentu u kojem je država dodatno smanjila svoje devizne obaveze (neto 94 miliona evra), po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti, što je doprinelo daljem smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture, navodi se u saopštenju.

Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru je, kako se dodaje, u najvećoj meri rezultat priliva po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom deviza (295 miliona evra), kao i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (u ukupnom neto iznosu od 77,9 miliona evra).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Navedeni prilivi u devizne rezerve bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive po osnovu pomenutog neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti i drugim osnovima (u ukupnom neto iznosu od 194,4 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u septembru uticao je i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 17 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 385,9 miliona evra i bio je za 233,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

Od januara do kraja septembra ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.192,8 miliona evra.

Posmatrano na nivou meseca, dinar je u septembru nominalno ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro, dok je od početka ove godine zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,6 procenata.

U uslovima aprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu u septembru, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 400 miliona evra u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve nbs Narodna banka Srbije devizne rezerve 13 milijardi evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana